Životni put vođe radikalnog dizajna

Radikalni dizajn tehnike-credo Ettore Sottsassa

Poznati dizajner i umjetnik Ettore Sottsass, rođen 1917. godine, bio je nasljedni arhitekt. Odrastao je u Austriji i Italiji, promatrajući i usvajajući sve suptilnosti očeva djela.

Dok je još bio na Sveučilištu u Torinu, zajedno s Luigijem Spadzapanom napisao je članke o dizajnu interijera. Po završetku rata i nakon povratka iz jugoslavenskog logora, Ettore je radio u arhitektonskom uredu Giuseppea Pagana.

Nakon otvaranja vlastitog dizajnerskog studija, Ettore je radio kao savjetnik i dizajner u mnogim poznatim tvrtkama. Prvi je bio Iasin, za koji je dizajnirao Rasvjetna tijela i suvremeni namještaj.

Sljedeći je bio Iphine, za nju je dizajnirao uredsku opremu i namještaj. Radeći za ovu tvrtku, Sottsass je postao poznat i njegov se rad počeo povezivati s alternativnom strujom na polju pop umjetnosti.

Radikalni dizajn tehnike: pisaća mašina za pisaće strojeve

Radikalni dizajn stolice za tvrtku u vezi s oceanom

Nakon što je svoj studio pretvorio u kreativni laboratorij i hodočasničko mjesto za kreativnu mladež, Ettore piše mnoge članke na temu dizajna. Promiče ideju da se stvari ne razmatraju u odnosu na njihovu funkcionalnu svrhu, već da ih se doživljava kao apstraktne kulturne cjeline.

Pogledajte sličan dizajn: Film o animeu Hiroshi Kondo: nadrealno putovanje automobilom preko noćnog Tokija

Ettore je dizajnirao prvo računalo u Italiji (za što je dobio visoku nagradu ai ' Aiasina). Zajedno s drugim umjetnicima stvorio je obojena operativna područja kako bi korisnicima olakšao upravljanje strojem, kućište je izrađeno od poliranog aluminija, a žice su postavljene u njega kako bi se sustav mogao udobno smjestiti bilo gdje.

Radikalni dizajn tehnologije: prvo računalo u Italiji

Tijekom 20 godina suradnje s tvrtkom, u to je vrijeme već poznati dizajner stvorio niz remek-djela. Inspiraciju za njihov razvoj crpio je iz putovanja po Indiji i Americi.

Revolucionarni trenutak u povijesti tiskarske industrije bilo je stvaranje pisaćeg stroja nazvanog Iphine. Bila je jarko crvene boje sa žutim bobinama i doživljavana je više kao ženski stilski dodatak nego kao alat.

Uređaj je napravio pravu senzaciju i osvojio srca mnogih tajnica koje su bile navikle na mutne prijenosne mišje-sive strojeve koji su u to vrijeme bili široko rasprostranjeni.

Radikalni dizajn tehnike: crvena pisaća mašina za ispis

Nakon godina korporativnih robota i suradnje s mnogim mladim dizajnerima, Sottsass je stvorio školu radikalnog dizajna i arhitekture, a potom i grupu "Memphis", čiji je i sam postao vođa i inspiracija.

U svom radu Ettore si je postavio cilj uzbuditi umove i izazvati nasilne emocije kod drugih.
Mnoga djela ovog nadarenog arhitekta mogu se vidjeti u njujorškom muzeju moderne umjetnosti.

Radikalni dizajn uređaja i namještaja Ettore Sottsassa

Zanimljiv interijer: Život u stilu oceana

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: