Kratki tečaj o važnosti teksture u dizajnu

Drvene grede u unutrašnjosti

Tekstura dodaje energiju

Iz nekog razloga, tekstura se uvijek zaboravlja kada je u pitanju planiranje interijera. Ali pokušat ćemo preokrenuti taj trend. Glavni argument: doprinosi stvaranju modne slike. To je ono što izvrstan dizajn čini savršenim.

Moderan dizajn kupaonice

Imajte na umu teksturu kada planirate dizajn

Značenje izraza "tekstura"

Profesionalci to tumače kao "dojmove uzrokovane vanjskim kunaom predmeta, percipirane dodirom". U osnovi, to je neka stvar na dodir. Zamislite mekani tepih koji izvire pod nogama, hrapavost drvene ploče ispod ruke ili dodirivanje hladne površine kožne sofe.

Postoji mišljenje da dio definicije koji zvuči kao "osjećaj dodira" može se dovesti u pitanje. Uostalom, svatko tko vidi ovu ili onu sliku na TV ekranu ili stranicama časopisa može dobiti ideju o teksturi bez izravnog kontakta s objektom.

Tako funkcionira ljudsko razmišljanje da nam životno iskustvo omogućuje da u određenoj mjeri prosudimo fizička svojstva predmeta, temeljena samo na vizualnoj percepciji.

Plavi zidovi u dnevnoj sobi

Pogledajte sličan dizajn: Ažuriranje stola kod kuće: fotografije prije i nakon rada

Razumijevanje teksture moguće je i taktilnom i vizualnom percepcijom

Tekstura oblikuje vizualnu težinu

Vizualna težina nastaje kada se određeni objekt ili prostor u cjelini usredotoče na sebe. Uz razuman udio teksture u dekoru, neće biti teško osigurati stvaranje ovog učinka. Grube, hrapave površine vizualno približavaju objekt i čine ga voluminoznijim, dok glatke površine stvaraju osjećaj odvojenosti.

Važno je razmotriti raspored različitih tekstura. Grubi elementi postaju istaknutiji u usporedbi s homogenim. Za objektivnu procjenu rezultata potrebno je pogledati sastav s pristojne udaljenosti.

Sivi zidovi u spavaćoj sobi

Obratite pažnju na besprijekoran Tekstil

Jamstvo ravnoteže

Apsolutna homogenost sprječava naše oči da se usredotoče na jednu stvar, a zanimanje za takvo okruženje brzo blijedi. Koristite teksturu dozirano kako biste naglasili estetiku žarišnih elemenata dizajna.

Suzdržanost je ključna. Stoga pokušajte ne pretjerivati s obogaćivanjem. Odaberite opciju s uključivanjem tri teksture, ako želite, prostor se osjećao holistički. Dvije izražajne teksture bit će dovoljne da se usredotoče na žarišne elemente.

To je posebno važno ako radite s ujednačenom paletom boja u kojoj su sve nijanse vrlo slične. Čak će i gotovo jednobojni interijer izgledati voluminozno ako mu pružite teksturnu raznolikost.

Veliki prozori u blagovaonici

Kontrast tekstura stvara osjećaj sklada

Panoramski prozori u dnevnoj sobi

Impresivan sloj teksture na slici tepiha s dugim hrpama

Mislite li da tekstura može transformirati interijer? Kako je najbolje koristiti? Čekamo vaše komentare!

Zanimljiv interijer: Pričvršćivači (ili stingeri) za stepenice

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: