Za njegovo kraljevsko veličanstvo: kultna stolica u Barceloni Ludviga Miesa van der Rohea

Stolice Barcelona Ludvig Mies van der Rohe

Sjetite se prvih riječi poznate himne Olimpijskih igara 1992. u izvedbi Freddieja Merkura, britanskog glazbenika, tekstopisca i rock vokala, te operne dive Montserrat Caballier? "Barcelona! Barcelona!"naravno, Barcelona, nevjerojatno svijetao i, izvanredno lijep grad, glavni grad Ljetnih olimpijskih igara.".

Grad o kojem možete razgovarati satima, a i dalje će ostati okus nagovještaja… možda nije uzalud legendarna stolica-stolica "Barcelona" Ludviga Miesa van der Rohea nazvana istim imenom.

Prekrasne stolice Barcelona Ludvig Mies van der Rohe

Svjetski poznati dizajner i arhitekt Mies rođen je krajem 19. stoljeća u Njemačkoj. Početak njegove karijere može se smatrati radom u očevom poduzeću za obradu kamena. Međutim, tu se ne zaustavlja.

Njegov trening je u tijeku, a on pohađa majstorske lekcije od dizajnera namještaja Brune Paula (asa) u Berlinu, kao i arhitekta Petera Behrensa (asa). Nova znanja, vještine i iskustva otvaraju mu druge perspektive.

Mies osniva vlastitu radionicu, a godinu ili dvije kasnije aktivno sudjeluje u Udruzi umjetnika, arhitekata, dizajnera i industrijskih poduzeća u Njemačkoj, a vodi Bauhaus.

Pogledajte sličan dizajn: Mali pomagač u kući i tijekom putovanja: prijenosni ovlaživač zraka-difuzor

Čudesne stolice Barcelona Ludvig Mies van der Rohe

1933. – godina dolaska fašista na vlast. Ludvig Mies van der Rohe suočen je s potrebom preseljenja u drugu zemlju-Sjedinjene Države, gdje nastavlja svoje aktivnosti, otvara ured za arhitekturu i postaje dekan Arhitektonskog fakulteta na Tehnološkom institutu u Illinoisu.

Lijepe stolice Barcelona od Ludvig Mies van der Rohe

No, vratimo se Barceloni… u sada Dalekom 1929-u, u poznatom gradu Španjolske održava se izložba. Posebno za Njemačku izložbu arhitekt l. Mies stvara duet namještaja "Barcelona".

Fotelja – stolica i Otoman u početku su dizajnirani za španjolski kraljevski par, ali su se našli u kraljevskom okruženju. Ali to ih nije spriječilo, već osamdeset godina, da stoje u istom redu s drugim poznatim namještajem. U čemu je tajna?

Divne stolice Barcelona Ludvig Mies van der Rohe

Izvorni dizajn siluete podsjeća na stare modele sklopivih stolica: isti oblik okvira u obliku iksa. Duboki mekani jastuci sjedala i naslona stolice izrađeni su od prirodnog materijala-kravlje kože crne ili svijetle boje.

Podržani su posebnim kožnim remenima. Okvir je jedna konstrukcija od nehrđajućeg čelika visoke čvrstoće, ručno polirana do zrcalne završne obrade.

Izvorni model bio je pričvršćen vijcima, ali počevši od sredine prošlog stoljeća, stolica za Astro dobila je svoj moderni izgled-bešavno metalno kućište. Što se može reći?

Prekrasna stolica Barcelona od Ludvig Mies van der Rohe

Konciznost, elegancija i maksimalna udobnost. Iako je nemoguće prenijeti osjećaje i osjećaje koji nastaju pri pogledu na ovo umjetničko djelo. Uvijek će ove fraze zvučati nekakvo podcjenjivanje — uostalom, govorimo o "Barceloni".

Zanimljiv interijer: Zasluženi odmor na luksuznom pijedestalu: kožna fotelja Gregoire de Lafforesta

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: