Redatelj slike, svjetla i zvuka Robert Vilson

Redatelj Robert Vilson

Robert Vilson-megatalentirani redatelj, kazališni umjetnik i dizajner. Kroz zvuk, sliku, tekst i pokret stvara izvanredne produkcije, scenografije i instalacije.

Rođen 1941. u Hueicu u Teksasu. Od djetinjstva se borio s ozbiljnom govornom greškom, koju je već u mladosti pobijedio uz pomoć svog poznatog plesača.

Nakon studija poslovne administracije na Sveučilištu u Teksasu u Austinu, ozbiljno se zainteresirao za arhitekturu i 1963. godine upisao je posebne tečajeve na Pratt Institute u Brooklineu.

Tijekom razdoblja studija pohađao je predavanja Sibil Mohoi-nad, udovice mađarskog dizajnera Laszla Mohoi-Nadia, i studirao slikarstvo s Georgeom Macneilom u američkom centru u Parizu, a po povratku u Njujork držao je lekcije djeci s invaliditetom.

Svoje prve predstave — " španjolski kralj "i" život i vremena Sigmunda Freuda " -režirao je na njujorškoj pozornici 1969. godine. Ali postao je poznat kasnije: 1971. nakon predstave "pogled gluhih". Posjetivši ovu produkciju u Parizu, poznati pjesnik Louis Argon rekao je da je pogledao ono o čemu su nadrealisti u početku sanjali, ali to se dogodilo kasnije i otišlo je mnogo dalje. Tako je Vilson postao suradnik kazališne avangarde 21. stoljeća.

Pogledajte sličan dizajn: Digitalna animacija Davida Mcleoda: hipnotički okrugli plesovi pokretnih čestica

Predstava "pogled gluhih"

1992. stvorio je vlastitu kazališnu akademiju pod nazivom vodeni centar i sam je vodio. Od tada radi na njujorškom Long Islandu.

Robert je često pozivao na suradnju svog prijatelja, perspektivnog američko-japanskog dizajnera i kipara Isamu Noguchi, koji je također živio i radio u Njujorku.

Robert često piše predstave, eksperimentirajući ne samo sa svjetlom ,zvukom( bez verbalne komponente) i glumačkom plastikom, već i s trajanjem samih predstava. Neke njegove produkcije traju od 12 sati do 7 dana.

Predstava "Puškinove Bajke"

Danas, još uvijek pun ideja, redatelj surađuje s kazalištem u Berlinu, postavlja europske klasične predstave i eksperimentira s avangardnom dramom. Također snima dokumentarne filmove za kanal, kao i autobiografske.

Kvazi-Opera "život i smrt Marine Abramović"

Predstava u režiji Roberta Vilsona

Zanimljiv interijer: 10 stvari koje biste trebali znati o tome kako je biti dizajner interijera

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: