Grčki preporodni stil: skulpturalno obilje drevne Helade u kolumbovoj zemlji

Vanjski dio kuće u grčkom preporodu

Grčka arhitektura uvijek je povezana sa stupovima. Prije više od dvije tisuće godina stanovnici drevne Helade razvili su tri reda za stupove: dorski, jonski i korintski. Stupac se sastoji od tri elementa: baze, debla i kapitela.

Njihovi omjeri i dizajn različiti su za svaku narudžbu. Grčki preporodni stil proširio se diljem SAD-a početkom 19. stoljeća. Razlog tome, po svoj prilici, bio je povećani interes Američkog društva za arhitekturu zemalja koje nisu dio sfere utjecaja Britanskog carstva.

Glavna značajka zgrada u grčkom Preporodnom stilu je prisutnost trijema sa stupovima i zabatom smještenim točno u središtu pročelja.

Grčki preporodni stil gradio je banke i javne institucije čiji su vlasnici željeli nastojali izraziti svoju zahvalnost Grčkoj kao kolijevci demokracije. Privatne rezidencije izgledale su još veličanstvenije, upadajući u visinu stupova na dvije razine i profinjeni pediment, često s krovnim prozorom.

Vanjski dio kuće u grčkom preporodu

Pogledajte sličan dizajn: Sve što biste trebali znati o ugradnji podnog grijanja

Trijem ove kuće ukrašen je stupovima najjednostavnijeg, dorskog reda. Imaju glatka debla i lakonske kapitele koji malo strše ispod nadstrešnice potkrovlja.

Krov kuće u grčkom preporodnom stilu

U unutrašnjosti iste kuće postavljeni su jonski stupovi koji označavaju granicu između otvorenih prostora dviju soba. Njihov dizajn je reda veličine složeniji od dorskog: deblo, ukrašeno žljebovima-kanelurama, okrunjeno je kapitelom sa simetričnim uvojcima.

Kolona u kući grčkog preporoda

U drugom dijelu kuće nalazi se korintski stup s istim kaneliranim deblom poput Jonskog. Ali njegov je Kapitel bogato ukrašen skulpturalnim ukrasom u obliku lišća akanta.

Bijeli kolon u grčkom preporodnom stilu

Vrlo često je samo trijem, ali ne i cijela kuća, bio dizajniran u stilu grčkog preporoda. Sama zgrada mogla bi biti viktorijanska ili gruzijska, kao na ovoj fotografiji.

Bijela kuća u grčkom preporodnom stilu

Još jedan tipičan primjer gruzijske arhitekture s grčkim trijemom.

Kuća grčkog preporoda

Čak i pojednostavljeni trijem u prisutnosti stupova i zabata može podsjećati na grčki preporodni stil.

Kuća na planini u grčkom preporodnom stilu

Zanimljiv interijer: Moderne i funkcionalne protuzračne svjetiljke za kućne interijere

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: