Ekonomska vrijednost dizajna prema Terenceu Conranu

Dizajner Terence Conran

Terence Conran imao je ogroman utjecaj na svakodnevni život moderne Britanije. Prema njegovim riječima, osnove dizajna su jednostavnost, ljepota i funkcionalnost.

Terence Conran pohađao je srednju školu za umjetnost i dizajn U Londonu. Tijekom svog treninga bio je uvjeren da bi dobar dizajn trebao biti dostupan cijelom društvu. Nakon što je završio školu u 21. godini, Conran postaje neovisni dizajner.

Izvorni dizajn stolice Terencea Conrana

Zahvaljujući svom prijatelju kiparu Eduardu Paolozziju, našao se kao dio umjetničke avangardne grupe iz 1950-ih koja je pop art dovela u Veliku Britaniju. Kasnije je izbačen iz benda zbog želje da otvori vlastitu trgovinu. Terence Conran vjerovao je da nitko ne može prodati njegov namještaj bolje od njega samog.

Dizajn sivih fotelja sa svijetlim naglascima Terencea Conrana

Terence Conran je 1964. godine postao osnivač tvrtke za namještaj za Ipaine, koja je postala glavni projekt njegovog života. Širom svijeta otvorene su stotine podružnica tvrtke.

Pogledajte sličan dizajn: Eksperimentalna umjetnost Janet Echelman: Zračna skulptura na nebu iznad Bostona

1953. Conran je zajedno sa svojim prijateljem Michaelom Vikendhamom otišao u Francusku, koja se, kako se ispostavilo, bitno razlikovala od njegove rodne zemlje. Iste godine odlučuje otvoriti svoj restoran u Londonu.

Izlog restorana Na internetu-vlasnik Terence Conran

A već 1982. godine dogovara se s upravom muzeja Victoria i Albert i stvara projekt kotlovnice u podrumu ustanove.
1983. Terence Conran proglašen je vitezom po nalogu Buckinghamske palače i postao sir Terence Conran.

Ne zaustavljajući se na lovorikama, 1985. godine Conran počinje pisati knjige o dizajnu, vrtlarstvu i kuhanju, u čemu mu pomaže Paul Hamlin. Kasnije sudjeluje u obnovi jedne od četvrti na jugu britanske prijestolnice, u kojoj se nalazi Muzej dizajna.

Naslovnica knjige Terencea Conrana

2007. Conran je dobio počasni doktorat znanosti na Sveučilištu South Bank.

Dizajn drvenog noćnog ormarića Terencea Conrana

Ubrzo je održana izložba u Muzeju dizajna pod nazivom Kako sada živimo, gdje je Conran nagrađen umjetničkom medaljom princa velškog. Britanska vlada prepoznala je ekonomsku vrijednost dizajna kao posljedicu uspjeha Conranovih poduzeća, a on je sam dokazao da dizajn može pridonijeti komercijalnom uspjehu poduzeća. 

Zanimljiv interijer: Elegantni detalji interijera iz nizozemskog studija Daphne Laurens

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: