Zašto naš mozak voli simetriju u dizajnu

Izvorni dizajn u raznim sobama

Ljudima koji traže nevjerojatne ideje i nevjerojatno atraktivne ideje pokušavamo pronaći iznimne informacije koje mogu zadiviti maštu i usmjeriti ih na razmišljanje.

U današnjem ćemo vam materijalu reći o simetriji u dizajnu ukrasa, kao i o njegovom utjecaju na ljudsku svijest.

Upoznajmo se s prikazanom fotografijom interijera i obratimo pažnju na savjete i trikove arhitekata i dekoratera koji doprinose oživljavanju savršenog dekora.

Kako biste postigli ravnotežu u svom interijeru, koristite proporcije u uređenju sobe, rasporedu garnitura namještaja i osvjetljenju.

Kao što je, na primjer, prikazano na sljedećem fotografskom materijalu ukrasa, koji je dizajnirao i oživio studijski studio.

Dnevna soba s prekrasnim kaminom

Znate li kako izgleda primjer iznimnog i savršenog interijera. Doista, većina nas će moći postići isti učinak gotovo odmah.

Jeste li se ikad zapitali zašto nam ta sposobnost dolazi tako instinktivno, iako smo možda neprofesionalni dizajneri?

Sve je to zbog simetrije ili osjećaja ravnoteže koji je postignut u stanu. Uravnotežen dizajn interijera utječe na našu podsvijest, čak i kada je previše suptilan i sažet da bi ga se na prvi pogled moglo prepoznati. Svatko od nas intuitivno je privučen ravnotežnom slikom, koja se općenito smatra estetskijom i profinjenijom.

Zašto nas toliko vole proporcionalne dekori? Morate čitati dalje, za to saznati. Osim toga mi smo vas upoznati s preporukama i savjetima, kako dati interijera stambenog osjećaj za sklad, koji neće ovisiti o svoj osobni stil. Provjeri!

Na idućoj slici je pokazao nevjerojatno je simetrična, kupatilo, poravnati mramornim pločama završnu obradu zidova i namještaja slušalice i daskama.

Ovo dizajnersko rješenje koje je razvila tvrtka Aziponi daje mu nevjerojatnu estetsku privlačnost.

Jedinstvena kupaonica s elegantnim kipom

Čini se poznato

Odgovor je jednostavan: volimo ravnotežu u uređenju doma jer nam je to točno ispred očiju. Sljedeći put kad pogledate svoje tijelo u ogledalo, zamislite vodoravnu crtu u sredini koja ga dijeli na dva dijela. Najvjerojatnije će vam desna i lijeva polovica biti prilično simetrične.

Međutim, nismo jedina bića koja su po prirodi uravnotežena. Znanstvenici su otkrili da je bliski omjer zrcala, koji se često naziva "zlatna sredina", 1:1.61.

Vrlo često se javlja u prirodnom okruženju. Ne samo da naša tijela zadovoljavaju te proporcije, već se mogu vidjeti u zakrivljenosti ljuske, formiranju oblaka, pa čak i kružnom uzorku svemira.

Budući da je ova vrsta ravnoteže toliko uobičajena u našem životu, ljudski mozak je lako obraditi. Simetrija interijera često se smatra mirnijim i mirnijim u usporedbi s njegovim umjetničkim asimetričnim kolegama, jer se ne bismo trebali truditi otkriti svrhu i konceptualnu namjeru prostora.

Kada dizajnirate uređenje doma, važno je uzeti u obzir raspoloženje koje pokušavate postići projektom. Ako želite da se kuća oliči oazom daleko od vanjskog svijeta, ravnoteža je u ovom slučaju ključni čimbenik.

Obratite pažnju na to kako elegantno, senzualno i spektakularno izgleda proporcionalno područje spavaće sobe. Ova tehnika dizajna može unijeti mir i spokoj u stan, što je posebno važno tijekom odmora i opuštanja. Dizajn je oživio radionicu Cinema.

Spavaća soba sa zadivljujućim krevetom i elementima uređenja

Pogledajte sličan dizajn: Inspirativna ideja španjolskog dizajnera u izumu nove svjetiljke s kupolom.

Balans je pogodna za sve oblike

Naravno, kada je u pitanju dizajn uređenje, proporcije lako se koriste za označavanje linija, koja je nacrtana u sredini – bilo bi prilično dosadno.

Umjesto toga, dizajneri su smislili nekoliko načina za postizanje simetričnog osjećaja apartmana uz održavanje vizualnog interesa. Pogledajte ih:

Odraz: najčešći tip, klasificiran kao okomiti ili vodoravni. Na primjer, metoda može biti predstavljena s dvije dizajnerske fotelje, koje su u sredini zonirane stolićem ili stolicom, koja dijeli područje na gornju i donju polovicu.

Rotacija: odnosi se na objekte rotirane u određenom smjeru oko žarišne točke. Razmislite o okruglom kreativnom stolu u kuhinji ili, u manjoj mjeri, vijencu koji ukrašava ulazna vrata.

Prijelazno razdoblje: stvaranje iluzije pokreta koja ponavlja isti uzorak nekoliko puta unutar iste prostorije. Ova tehnika ukrašavanja promatra se na popločanom podu ili tapetama.

Asimetrija: namjerno uništavanje utvrđenog uzorka simetrije kako bi se skrenula pozornost na određeni element ukrasa. Često su to stvari poput elegantnog namještaja ili skupih umjetničkih djela.

Kada pokušavate odlučiti koju vrstu ravnoteže koristiti u apartmanima, prvo razmislite o tome koliko prostora imate. Rotacija i metoda prijelaza najbolje se primjenjuju u velikim i otvorenim sobama kao što su, na primjer, predsoblje i prostrane blagovaonice.

Ali ova se metoda može suzbiti ako se koristi veliki broj ponavljanja na malom području. U ograničenom prostoru bolje je primijeniti refleksiju, proporciju i asimetriju, jer imaju jednostavniji dizajn i izvedbu.

Obratite pažnju na sljedeću sliku, rotacijska metoda postizanja ravnoteže u izgledu drvenog stola daje intimnu atmosferu i nevjerojatnu udobnost. Zanimljiv dekor za dom dizajnirao je i oživio studijski studio.

Blagovaonski stol u svijetloj blagovaonici

Simetrije je lako postići

Srećom, ne morate biti profesionalac da biste stvorili dekorativnu ravnotežu unutar svog doma. Svatko će moći unijeti skladan osjećaj u svoj prostor uzimajući u obzir sve ove tri stvari:

Koordinator:  središnja točka u dizajnu. To bi trebao biti element koji odmah privlači oko pri ulasku u sobu-kamin, ugrađeno spremište, arhitektonski detalji.

Vizualna težina:  iako jedinstvena žarišna točka predstavlja najteži predmet u sobi, možete je uravnotežiti uokvirivanjem sličnih predmeta s obje strane, poput masivnih kauča koji okružuju kamin.

Alternativno, možete uravnotežiti element uključivanjem vizualno lakših predmeta u kompoziciju, poput impozantnog blagovaonskog stola s dizajnerskim stolicama sa svake strane.

Ljestvica i proporcije:  pokušajte da detalji strukture u prostoru budu međusobno proporcionalni.

Mogu se koristiti omjeri 2:3, 3: 5 ili 5: 8. Na primjer, to mogu biti otomani ili Osmanlije veličine dvije trećine manje od duljine sofe koja ispunjava tri petine zida.

Kad sve drugo zakaže, napravite korak unatrag-doslovno. Tijekom dizajniranja ukrasa, ne zaboravite povremeno gledati izvan trenutnog dijela na kojem radite i pregledati prostor u cjelini.

Moći ćete odmah dobiti ideju o proporcijama i ravnoteži. Ako smatrate da prostor ne izgleda simetrično, nastavite razvijati dekorativni projekt dok se ne osjećate savršeno.

Ne bojte se promijeniti raspored neobičnog namještaja kako bi izgledao skladnije. Obratite pažnju na elegantan i sofisticiran salon za sjedenje koji je dizajnirala arhitektonska radionica Nazionale.

Svijetle zasićene boje, dizajnerski elementi u Brončanoj nijansi i luksuzni Tekstil nadopunjuju trijezan i proporcionalan dekor.

Šik dnevni boravak s nevjerojatnim pogledom s prozora

Radi s bilo kojim stilistom

Obično, kada je u pitanju uređenje doma, osobni stil predstavlja veliku konkurenciju. Neki ljudi vole raskošan izgled ukrašenih interijera, dok se drugi neprestano uvlače u moderniju estetiku.

Čini se da dva tabora nikada ne mogu pronaći zajedničko tlo, međutim, kada je riječ o temeljnom principu dizajna kao ravnoteži, to stvara potrebu za osobnim preferencijama.

Stvar je u tome: nijedna soba nije potpuna bez određene količine simetrične koncentracije. Bi li vam se svidjela soba u kojoj je ormar bio smješten u jednom kutu s kaučem i predmetima za slikanje? Kakav užas!

Razmislite o ravnoteži kao korisnom alatu kao dijelu stvaranja jedinstvenog ukrasa. Zatim zamislite da osobni stil namještaja koji ispunjava sobu čini sobu jedinstveno osobnijom.

Ako je stil stana moderan ili tradicionalan, upotrijebite simetriju kako biste sobu učinili svjetlijom i originalnijom. Na primjer, kao što je predstavljeno u gruzijskom dekoru kuhinje iz Ureda za projektne biroe& Associates, Inc

Moderna blagovaonica u kombinaciji s kuhinjom

Što se tiče svijeta dizajna, ravnoteža je ključna? Ljudski mozak ga smatra ugodnim i kao rezultat toga ocjenjujemo simetrične apartmane u atraktivnijem aspektu.

Slijedite gore navedene savjete i moći ćete stvoriti idilu u vlastitoj kućici. Uključivanjem ravnoteže unutar arhitektonskog projekta moći ćete stvoriti kutak koji će svaki gost smatrati ugodnim, bez obzira na njihove stilske sklonosti.

Kako se osjećate zbog simetričnog izgleda u kinu? Imate li aktivnu ambiciju uravnotežiti atmosferu u sobama? Kako? Podijelite svoje savjete s nama u komentarima.

Zanimljiv interijer: Svijetli interijer s trakom Vesela dinamika transformirat će zidove sive unutrašnjosti

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: