William Morris. Vilijam Morris. Pjesnik, umjetnik, Izdavač, dizajner Tekstila. San o jednakosti

Dizajner William Morris

Osnivač "pokreta za umjetnost i obrt", Vilijam Morris je u svojim kreacijama slijedio ideju sinteze dizajna i kulture. Prema njegovom dubokom uvjerenju, predmeti koji okružuju osobu mogu poboljšati društvo, poboljšavajući njegove moralne kvalitete. Važan aspekt također se smatrao skladom između prirode, čovjeka i umjetnosti.

Dizajnirao je i opremio vlastitu kuću, strogo poštujući sve glavne kanone "pokreta za umjetnost i obrt". Takozvana "Crvena kuća" pokušaj je kombiniranja arhitekture, slikarstva i dekorativne umjetnosti u jedinstvenu idealnu cjelinu. Postižući sklad u svemu, struktura je imala jednostavan i prirodan izgled, a uređenje interijera to je savršeno naglasilo.

Inspiriran ljepotom "Crvene kuće", Morris je osnovao tvrtku koja se bavila proizvodnjom tapeta, tkanina, ručno izrađenog namještaja u sofisticiranom srednjovjekovnom stilu. Poduzeće je bilo uspješno unatoč činjenici da su troškovi njegovih proizvoda bili pristupačni samo malom krugu plemstva.

Pogledajte sličan dizajn: Ulična umjetnost Aleksisa Diaza: monumentalni bestijarij na zidovima zgrada

Kasnije je tvrtka počela stvarati namještaj dostupan ljudima s malim primanjima. Jedna od njegovih vrsta bila je serija" sussekskih " stolica i fotelja, razvijenih na temelju tradicije seoskih kuća iz 18. stoljeća. U narodu su se zvali namještaj dobrih građana, zbog pristupačnosti i jednostavnosti dizajna.

Dekoracija interijera iz Interneta

Pojavom tvorničke proizvodnje Morris je shvatio da se elegantni predmeti interijera mogu stvarati samo ručno. Štoviše, njihova je cijena ostala prilično visoka, dostupna samo nekolicini. Za njega je bilo veliko razočaranje što nije u stanju proizvesti kvalitetne stvari za siromašne, a krivce nije smatrao svojim utopijskim idejama, već društvenim sustavom svojom podjelom na bogate i siromašne.

Rad Viliama Morrisa, usmjeren na postizanje harmonije, dao je ogroman doprinos razvoju takvog koncepta kao što je dizajn.

Zanimljiv interijer: William Morris. Vilijam Morris. Industrijski dizajner. Dekoracija namještaja, vitraža, Tekstila u stilu"Interneta"

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: