Vrste arhitektonskih crteža: plan

Detaljan raspored stana

Plan je jedna od tri glavne vrste arhitektonskih crteža, koji su dvodimenzionalne projekcije volumetrijskih konstrukcija. Ostala dva su presjek i fasada. U svim je slučajevima pogled promatrača okomit na ravninu na kojoj se projiciraju elementi i površine građevine.

Kada govorimo o planu, mislimo da je ta ravnina vodoravna, paralelna s tlom ili podom. To je u osnovi pogled na zgradu odozgo, u presjeku proizvedenom na zamišljenoj razini iznad linije prozorskih otvora.

Najčešći tip plana je tlocrt. Prikazuje mjesto prostorija koje se nalaze na istom katu, njihovu veličinu, oblik i međusobni odnos. Plan daje ideju o prisutnosti prozora, vrata, stepenica i drugih važnih predmeta sve do radijatora, a ponekad i komada namještaja.

Strogo pridržavanje razmjera prilikom izrade plana omogućuje vam prosudbu proporcija određenih elemenata u odnosu jedan na drugi, kao i izračunavanje njihovih parametara s velikom točnošću. Kao primjer ovdje je plan Gropiusove kuće u Lincolnu. Strelica označava početak puta kretanja kroz zgradu s prednje terase.

Raspored prizemlja

Pogledajte sličan dizajn: Sve o laminatnim podovima

Mnogi poznati arhitekti, uključujući Franka Lojda Raitha, koristili su plan kao poticaj za razvoj latentne logike koja upravlja prostorima, konstrukcijama, mjerilima i teksturama. Ovdje je prikazan plan njegove kuće Rosenbaum. Pravokutna mreža označava da će pod zgrade biti beton, a istovremeno daje ideju o položaju zidova, prozora i vrata.

Shematski raspored prizemlja

Tlocrti omogućuju prikaz alternativnih dizajna arhitekta. Što ako se ljestve premjeste na drugo mjesto? A oblik kuhinje može biti izdužen, a ne u obliku slova L. Računalni programi temeljeni na CAD-u pomažu vam da odmah vizualizirate svako kretanje kreativne mašte programera dizajna.

Primjeri rasporeda u varijantama

Radne skice arhitekata (stvorene za procjenu troškova projekta, nadmetanje i pružanje programeru) mogu se činiti kompliciranim i zbunjujućim. Ovdje navedeni plan opremljen je mnogim objašnjenjima, referencama na druge crteže, primjedbama i oznakama koje se odnose na predložene vrste zidova, vrata i drugih komponenti.

Tlocrt zgrade

Glavni plan izrađen je prema istim pravilima kao i tlocrt. Razlika je u tome što prikazuje položaj zgrade na terenu i njezinu interakciju s vanjskim objektima: cestama, drvećem, vodenim tijelima itd. d. Moguća je kombinirana opcija, koja je tlocrt integriran u okolni krajolik.

Raspored područja

Zanimljiv interijer: Vrste arhitektonskih crteža: presjek

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: