Ventilacijski otvori: dišni sustav kuće

Ventilacijski otvori kod kuće od opeke

Ventilacijski otvori postavljaju se u zidove ciglenih, betonskih ili kamenih zgrada na mjestima mogućeg nakupljanja vode. Mala curenja u fasadi i kondenzacija isparenja dovode do činjenice da se neželjena vlaga skuplja između zidanih elemenata. Otvori omogućuju prirodno prozračivanje ovih vlažnih područja i nesmetan odljev tekućine iz njih.

Otvori u zidovima ove kuće od opeke nalaze se odmah ispod prozora. Nedostatak ventilacije može dovesti do pojave gljivica, neugodnog mirisa, pa čak i deformacije temelja.

Kuća od opeke s ventilacijskim otvorima

Otvori mogu biti okrugli ili pravokutni. Na ovoj fotografiji-kuća od opeke, u čijem su podrumu ugrađeni vodoravni otvori. Takve se strukture čine najjednostavnijima za uređenje ventilacije, jer se rupa u zidu formira polaganjem opeke bez žbuke. Istina, česti su slučajevi kada neiskusni graditelji slučajno zatvore ventilacijske otvore.

Pogledajte sličan dizajn: Inspiracija za metropolu: uživanje u kolekciji AIP-a brazilskog dizajnera AIP-a

Ventilacijski otvori na bočnoj strani kuće

Prema građevinskim propisima, ventilacijski otvori moraju biti međusobno udaljeni najmanje 1,5 metara. Sa svake strane zgrade položene su 2 ili više rupa, od kojih se svaka nalazi na visini od 30 centimetara od površine zemlje, tako da vanjska vlaga ne prodire unutra.

Terasa s ventilacijskim otvorima

Visina otvora trebala bi biti dovoljna da se male životinje i gmazovi ne mogu popeti u njih. Za dodatnu zaštitu od njihovog prodiranja, na rupe su ugrađene posebne rešetke. Treba imati na umu da su ventilacijski otvori izvori gubitka topline zgrade, pa su zimi djelomično zatvoreni.

Kamena kuća s ventilacijskim otvorima

Zanimljiv interijer: Vrste arhitektonskih crteža: plan

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: