Tronožna stolica kao simbol Kine u instalaciji dizajnera ai Veiveija na Venecijanskom bijenalu 2013. godine

Poznata instalacija

Dizajner ai Veivei vratio se u rodnu Kinu nakon 12 godina provedenih u inozemstvu. Počeo je proučavati povijest svoje zemlje, provodeći vlastite istrage o onim događajima kojima je izrečena državna zabrana.

Istodobno, Vaivei je nabavio i proučavao antikni namještaj i umjetnička djela, a zatim je njihove slike integrirao u projekte koje je stvorio, pokušavajući skrenuti pozornost društva na problem izvoza kulturnih dobara u inozemstvo.

Jedan od predmeta za kućanstvo koji je umjetnika najviše zanimao bila je tradicionalna tronožna stolica, koja se prije široko koristila u kineskim domovima u razne svrhe.

Pouzdani i temeljiti, služili su svojim gospodarima nekoliko desetljeća i prenosili se na sljedeće generacije obitelji. Zanimljivo je da je dizajn stolice ostao isti tijekom dugog vremenskog razdoblja-suprotno ekonomskim, socijalnim i kulturnim promjenama u Kini.

Instalacija stolica

Ipak, došao je trenutak kada su stanovnici Srednjeg Kraljevstva prešli na korištenje jeftinijeg i pristupačnijeg namještaja izrađenog od plastike i metala. Drvene stolice modernija su braća postupno istisnula iz upotrebe Kineza i ubrzo su zaboravljene.

Prošlo je čitavo doba u zaborav, pa joj je AI Veivei odlučio odati počast predstavljajući posjetitelje Venecijanskog bijenala 2013. svojim novi projekt.

886 stolica koje su izradili stolari koji rade na tradicionalnim stolarskim tehnikama postali su sastavni dijelovi instalacije velikih razmjera-čudne, glomazne i nevjerojatno nadahnjujuće.

Pogledajte sličan dizajn: Oštra proza života-konceptni betonski stol od Acepa do Acepa

Složena struktura stabla objekta simbolizira brzi rast megalopolisa i širenje njihove sfere utjecaja na život zemlje u cjelini. S druge strane, svaki element instalacije može se shvatiti kao slika zasebne osobnosti, čiji razvoj ne ide u korak s procesom modernizacije.

Vintage stolice u instalaciji

Visoka instalacija stolica

Stolice od drva

Posjetitelji izložbe instalacije

Spojene stolice kao instalacija

Kreativna drvena instalacija

Instalacija drvenih stolica

Okruglo sjedenje Stolica u instalaciji

Podna instalacija

Stolice kao instalacija

Instalacija do stropa od drvenih stolica

Karizmatična figura ai Veiveija ostaje u središtu pozornosti svjetske zajednice nekoliko desetljeća. Umjetnik nastavlja raditi na značajnim projektima koji ističu etička i društvena pitanja najrazličitijih svojstava. Pozivamo vas na raspravu o radu velikog majstora općenito, a posebno o instalaciji koju smo opisali.

Zanimljiv interijer: Postavljanje Ama od dizajnera Amapa-vodič u svijet svjetla i avangardnog dizajna

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: