Suvremeni stil i dizajn”iznutra”

High-tech stil u arhitekturi: Richard Rogers

Richard Rogers poznati je britanski arhitekt koji djeluje kao jedan od osnivača hi-tech stila. Život je započeo u Firenci 1933. godine, diplomirao je na arhitektonskoj školi u Londonu, a nakon toga na Sveučilištu Jejl.

Rogers-dobitnik carske nagrade. Nagrađen je Pritzkerovom nagradom, koja je u društvu analog Nobelove nagrade. Dodjeljuje se svake godine za postignuća u arhitekturi. Uz to, poznati arhitekt odlikovan je Legijom časti, a engleska kraljica dodijelila mu je titulu baruna.

Arhitekt je tvrdio da bi se gradovi trebali graditi za ljude, njihove interakcije, a posao arhitekata je stvoriti ih upravo u tu svrhu. Inače će se čovječanstvo neizbježno suočiti s problemima socijalne integracije.

Hi-tech stil u arhitekturi: ured u Londonu

Glavni ured osiguravajućeg društva

Arhitekt je izgradio zgrade modernog doba koje su se pretvorile u znamenitosti arhitekture i kulture.

Djela lorda Rogersa krase Pariz-Pompidou Center, London-glavni ured osiguravajućeg društva i izložbena dvorana za carpinois, Strasbourg-Europski sud za ljudska prava, Madrid-aerodromski terminal u Carpinoisu, Velški-Nacionalna skupština, Tokio-korpus Centralne televizije. A u Njujorku je Rogers predložio obnovu Svjetskog trgovinskog centra.

Hi-tech stil u Tokijskoj arhitekturi

Pogledajte sličan dizajn: Čuda iz epruvete: minijaturne skulpture Rose De Jong

Središnji televizijski korpus u Tokiju

Visokotehnološki stil u arhitekturi Strasbourga

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu

High-tech stil u arhitekturi: Europski sud za ljudska prava

Europski sud za ljudska prava navečer

Hi-tech stil u arhitekturi: fasada zračne luke

Pročelje zračne luke u NASA-i

High-tech stil u arhitekturi: aerodromski terminal

Terminal zračne luke u Madridu

Temelj hi-tech stila bio je poziv Le Corbusiera, koji kaže da je arhitektura Stroj za stvaranje stambene sfere. I upravo je takve mehanizme, s otvorenim za oči "unutarnjim svijetom", stvorio Rogers. Njegov se stil razlikuje po tome što je većina inženjerskih uređaja predstavljena izvana, a prostorije iznutra ostaju otvorene.

Takav dizajn" iznutra " velikog arhitekta, gdje su vidljivi sustavi ventilacije, vodoopskrbe, grijanja itd., suvremenici ga nisu odmah cijenili. Trebalo je vremena da naučimo percipirati takav stil društvu.

Hi-tech stil u pariškoj arhitekturi

Centar Pompidou u Parizu

Međutim, rogersova slava nije samo zbog arhitektonskog razvoja. Također je predstavljao jedinstvenu filozofiju arhitekture.

Majstor je uvjeren da je zadatak arhitekta snositi posebnu javnu odgovornost. Uostalom, možete graditi gradove, napuniti ih mnogim slijepim kutijama od betona i željeza, ugušiti ih neprekidnim prometnim tokovima, blokirati sunce, zrak i sakriti ljepotu prirode.

High-tech stil u velškoj arhitekturi

Velška Nacionalna skupština

Osnivač hi-tech stila ispovijedao je skladan arhitektonski sustav i ekološku čistoću. Grad je smatrao školjkom društva, središtem ljudske kulture. 

Zanimljiv interijer: Saul Bass-grafički dizajner koji je promijenio način razmišljanja o filmskim plakatima

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: