Saul Bass-grafički dizajner koji je promijenio način razmišljanja o filmskim plakatima

Grafički dizajner Saul Bass

Najistaknutiji tvorac kredita i plakata za filmove dvadesetog stoljeća, američki dizajner Saul Bass apsolutni je majstor svog zanata. Popularnost mu je došla 1955. godine zahvaljujući plakatu koji je stvorio i zaslugama za film Čovjek sa zlatnom rukom .

Budući da je radnja bila povezana s junakovom ovisnošću o drogama, dizajner se usredotočio na ruku ovisnika, oblačeći je u crno. Napravila je nevjerojatnu senzaciju, postavši glavni motiv ne samo plakata, već i kredita.

Plakat za film Čovjek sa zlatnom rukom

Prije svog filmskog debija, Saul Bass bio je poznat kao grafički umjetnik. Nakon diplome pobjegao je sa svojim učiteljem Dierdijem Kepešom — mađarskim grafičkim dizajnerom — u Sjedinjene Države, gdje se zaposlio u dizajnerskoj tvrtki kao slobodni dizajner. Potaknuta njujorškom stvarnošću, ograničenja u kreativnosti 1946. potaknula su ga da ode u Los Angeles.

Pogledajte sličan dizajn: Čuda na svakom koraku: Gradski muzej zabave u centru St. Louisa

Na novom mjestu osnovao je vlastiti dizajnerski studio za razvoj oglasa i uspješno ga vodio sve dok mu 1954. redatelj Otto Preminger nije predložio da stvori plakat za film Carmen Jones .

Bass se toliko zainteresirao za rad da su ga zamolili da dodatno razvije logotip filma. Bio je to poticaj za ulazak u novu fazu usavršavanja obrtništva koje je usavršavao sljedećih deset godina stvarajući kratke filmove. Imao je nevjerojatan dar pronalaženja i isticanja slike, koja je na kraju postala prepoznatljiv simbol cijele slike.

Plakat za film Carmen Jones

Za filmske hitove slavnog Alfreda Hitchcocka stvorio je nevjerojatne kredite koji doslovno oduzimaju dah. Što vrijedi samo žensko lice, predstavljeno izbliza, s očima u obliku zastrašujućih krvavih spirala ( vrtoglavica ).

Poster za film

Radovi Saula Bassa uključeni su u korporativne logotipe poznatih tvrtki kao što su AAS i Aas. Još jedan projekt koji ga je proslavio bio je razvoj elemenata Olimpijske simbolike za igre u Los Angelesu 1984. godine.

Poster Ina ' Ina

Saul Bass legenda je svjetske filmske industrije i genijalan dizajner s kojim bi mnogi moderni redatelji bili počašćeni radom.

Zanimljiv interijer: Kombinacija tradicije i moderne tehnologije u dizajnu

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: