Robin Lucienne Day. Robin i Lucien dan. Industrijski dizajneri. Dio Interneta: legende britanskog stila u umjetnosti dizajna

Robin dan i Lucien dan legende su britanskog dizajna

Industrijski dizajner Robin dan (1915-2010) i njegova supruga dizajner Tkanina Lucien (1917-2010) nakon Drugog svjetskog rata učinili su britanski dizajn vodećim i pokretačkim trendovima dizajna širom svijeta. Eksperimentirali su s novim materijalima (plastika, čelik i lijevana šperploča) i stvorili nove oblike namještaja i Tekstila.

Ovaj se kreativni par često uspoređivao i još uvijek to čini sa poznatim obiteljskim dvojcem Charlesom i Rae Eamesom. Međutim, to nije u potpunosti legitimno. IMZ su radili kao partneri, kao jedinstveni tim, dok su supružnici stvarali svoje proizvode u različitim područjima, bili su originalni i samodostatni, pa bi svaki trebao biti ocijenjen zasebno. Robin i Lucien dan radili su zajedno, što im je omogućilo razmjenu mišljenja, međusobno kritiziranje i u takvom dijalogu Usavršavanje oblika i stvaranje jedinstvenih slika.

Kao i mnogi programeri poslijeratne ere, optimistično su vjerovali u transformativnu snagu modernog dizajna koji svijet može učiniti boljim mjestom.

"Za mnoge od nas tada je dizajn bio više od profesije – bili smo posvećeni, kompetentni i ispunjeni gotovo religioznim žarom.". Robin Dan

Robin dan s diplomom Kraljevskog koledža umjetnosti, London, 1937

Robin, sin policijskog policajca iz High-Vaicombea. Nakon studija na Tehničkom institutu i umjetničkoj školi u High-Vaikombeu, Robin dei kratko je radio kao crtač u lokalnoj tvornici namještaja koju je napustio kad je dobio stipendiju za studij na Kraljevskom koledžu umjetnosti u Londonu.

U to vrijeme fakultet nije imao previše za ponuditi u smislu osposobljavanja za smjer dizajna namještaja, a Robin je morao sam shvatiti mnoge stvari. Diplomirao je dizajn 1937. godine i dobio je stipendiju za nastavak studija još godinu dana.

Desiree Lucien Conradi ODRASLA je kao Kroidone, najmlađe dijete obitelji uspješnog posrednika u osiguranju koje je imalo poslovne kontakte diljem Europe.

Pod utjecajem majke koja joj je usadila ljubav prema umjetnosti, modi i uređenju interijera, školovala se na Crodon School of art, a kasnije na Odjelu za tkanine na Londonskom Kraljevskom koledžu umjetnosti.

Robin i Lucien upoznali su se 1940. Završila je tečaj dizajna Tkanina, a on je već 1938. diplomirao na fakultetu, smjer dizajn namještaja i interijera.

Kad su se upoznali, odmah su osjetili srodnu dušu jedno u drugom.

"Oboje smo bili zainteresirani za karijeru u dizajnu i mogli smo biti izravni u pogledu međusobnog rada.". Robin Dan

Robin dan i Lucien dan legende su britanskog dizajna

Vjenčali su se 1942. Ujedinili su ih pogledi na stvari i principi. Zajednička strast prema dizajnu činila je osnovu njihovih profesionalnih i osobnih odnosa. Supružnici su se, kao uzajamni katalizatori, međusobno poticali u realizaciji svojih ambicioznih i originalnih projekata. 1948. Dei je otvorio vlastiti dizajnerski studio.

Školovani u prestižnoj instituciji, Robin i Lucien dei usavršavali su svoj zanat tijekom sljedećeg desetljeća. Nevjerojatno je s kakvim su entuzijazmom i produktivnošću radili. To objašnjava zrelost i cjelovitost njihovih poslijeratnih projekata.

Svoj su cilj vidjeli u razvoju jeftinog čvrstog namještaja i tkanina pogodnih za masovnu proizvodnju.

"Ako imate bilo kakvu javnu savjest, ne možete ostati elitistički i raditi samo za nekolicinu.". Dobar dizajn trebao bi – i još uvijek vjerujem u to – povećati kvalitetu života ljudi. To nisu samo riječi. To smo stvarno osjećali". Robin Dan

Unatoč poteškoćama poslijeratnog vremena koje je odgodilo razvoj njihove profesionalne karijere, par je bio odlučan u uspjehu, koristeći svaku priliku da se dokaže. Lucien je dizajnirala tkanine za odjeću, Robin se okušao u izložbi plakata.

Lucien dei pokazuje tkaninu svojim uzorkom
Robin Dan. Plakat za zrakoplovnu izložbu 1946
Lucien Dan
prikazuje tkaninu svojim uzorkom
Robin Dan.
Plakat za zrakoplovnu izložbu 1946

1948. Robin je s Cliveom Latimerom podijelio prvu nagradu Međunarodnog natjecanja u jeftinom namještaju, koju je organizirao Njujorški Muzej suvremene umjetnosti.

Robin Dan, Clive Latimer. Ormar s fleksibilnim i višenamjenskim sustavom za pohranu, 1948
Robin Dan, Clive Latimer.
Ormar s fleksibilnim i višenamjenskim sustavom za pohranu, 1948

Ormari s fleksibilnim i višenamjenskim sustavom za pohranu izrađeni su od lijevane šperploče, imali su cjevaste aluminijske noge i sastavljeni su iz dijelova-radikalna inovacija za to vrijeme. Robinov uspjeh skrenuo mu je pozornost britanskog proizvođača Umpina, koji se u tom vremenskom razdoblju specijalizirao za proizvodnju namještaja i bio zainteresiran za modernizaciju proizvodnje.

Iskoristivši ponudu i pruženu kreativnu slobodu, Robin je dizajnirao liniju funkcionalnih stolova, stolica, odjeljaka za odlaganje i odjeću, koristeći najnoviju tehnologiju obrade drveta i metala u svom radu.

Robin je 1950. godine napravio preokret u proizvodnji namještaja dizajnirajući stolicu od lijevanog šperploča. Model je bio lagan, složen i u to je vrijeme koštao 66 šilinga.

Robin Dan. Namještaj za Hille & Co
Robin Dan. Stolica za astrologiju, 1953
Robin Dan. Stolica Hillestak za Hille
Robin Dan. Namještaj za zodijak& CoStolica Q Stak za Hille& Co, 1953Stolica stolica za astrologiju& Co

Mnogi su njegovi proizvodi bili niske cijene. Za razliku od teškog, iako čvrstog, predratnog namještaja, Robin je stvorio lagane strukture, kao da lebde iznad zemlje.

"To je ono što je potrebno u modernim malim stanovima da biste vidjeli sve iznad i ispod namještaja" Robin dan

Robinova tehnika odražava osjećaje ranog poslijeratnog doba kada su materijali i radna snaga bili u velikoj oskudici. Navika dizajnera da koristi ekonomične materijale i minimalan broj komponenti uz održavanje visokih performansi ostala je čvrsto ukorijenjena u njegovim proizvodima.

"Dobar dizajn mora ispuniti svoje ciljeve, biti čvrst i izraziti osnovnu ideju dizajna". Robin Dan

Prvi uspjeh postigao im je 1951. godine tijekom festivala u Velikoj Britaniji, gdje su u potpunosti mogli pokazati svoj talent. Lucien je osvojila publiku apstraktnim uzorkom presvlake za namještaj koji je Robin dizajnirao.

Lucien dei s tkaninom za namještaj u svemiru, 1951
Lucien Dan. Tkanina za namještaj za namještaj po narudžbi tvrtke za namještaj za namještaj, 1951
Robin dan i Lucien dan. Tkanina Od interneta U instalacija dnevne sobe na trijenalu u Milanu, 1951
Lucien Dan
s tkaninom za namještaj, 1951
Tkanina za namještaj
naručena od strane tvrtke Iphine, 1951
Tkanina od tkanine u instalaciji dnevne sobe
na trijenalu u Milanu, 1951

Pogledajte sličan dizajn: Tekstilni pribor iz Interneta?Cina: Galaktičke maglice u uzorcima tepiha i ručnika za kupanje

Narudžba za izradu namještaja za kraljevsku festivalsku dvoranu bila je prekretnica u Robinovoj karijeri. Zadatak je bio voluminozan i složen-dizajnirati namještaj za restoran i predsoblje, fotelje za skupštinske dvorane i orkestar. Svaki je proizvod imao svoje funkcionalne zahtjeve.

Skulpturalni indeks koji je dizajnirao Robin dei postao je zaštitni znak britanskog festivala, praktično i elegantno rješenje za informacijski sustav na prepunom događaju. Stolica u dvorani utjelovljuje revolucionarnu novu estetiku poslijeratnog" modernog " stila: ugrađene presvlake, organsko skulpturalno sjedalo i minimalistički okviri. Zakrivljena leđa od lijevane šperploče u obliku krila daju konstrukciji aerodinamička svojstva. Čelične šipke nogu toliko su uske da gotovo nestaju s vidika, stolice kao da lebde iznad zemlje.

Robin Dan. Kazalo na britanskom festivalu, 1951
Robin Dan. Stolica za dvoranu na britanskom festivalu, 1951
Robin Dan. Kraljevska dvorana na britanskom festivalu, 1951
Pokazivač
na britanskom festivalu, 1951
Stolica za dvoranu
na britanskom festivalu, 1951
Kraljevska dvorana
na britanskom festivalu, 1951

Robin dan osmislio je duhovit dizajn dvosobnog potkrovlja za vrtni paviljon i modularni namještaj za odlaganje.

Lucien je za ovaj događaj izumila revolucionarnu žakard tkaninu i tapete s apstraktnim biljnim uzorkom u neutralnim tonovima. Isprva su kupci bili skeptični prema avangardnom dizajnu, ali tkanina je odmah dobila nacionalno i međunarodno priznanje. Tijekom sljedećih 20 godina proizvela je preko 70 izvanrednih primjeraka, zapanjujućih u svojoj domišljatosti.

Robin dan i Lucien dan. Modularni namještaj, tapete i Tekstil u blagovaonici vrtnog paviljona na britanskom festivalu, 1951
Robin dan i Lucien dan.
Modularni namještaj, tapete i Tekstil u blagovaonici vrtnog paviljona
na britanskom festivalu, 1951

Originalnost Lucienneinih ranih djela rezultat je njezine ogromne fascinacije suvremenom umjetnošću, posebno slikarstvom Vasilija Kandinskog, Joana Miroa i Paula Kleea. Nastojala je utjeloviti sličnu energiju i vitalnost u svojim djelima, stvarajući dinamične i radosne skladbe.

Sredinom 50-ih Lucien je analizirala stanje modernih tekstilnih proizvoda za presvlake namještaja:

Lucien dei, Britanska dizajnerica Tkanina

"Došlo je do smanjenja popularnosti modela s cvjetnim motivima, oni se zamjenjuju uzorcima sa apstraktnim uzorcima… vjerojatno utječe ratna dosada i dugi nedostatak raznolikosti". Lucien Dan

1950-e i 1960-e bile su vrijeme aktivnih i plodnih aktivnosti Lucien. Dizajnirala je uzorke otisaka za tkanine, radila za proizvođače tepiha, tapeta, ručnika, stolnjaka. Među njezinim klijentima bili su njemački proizvođači (Pozadina) (keramika). Mnogo je dizajnirala za tvrtke za izradu tepiha u Velikoj Britaniji-Ace, Ace i Ace.

Lucien Dan. Uzorci Tkanina

Dizajnerica je uvijek pažljivo birala boje za svoje "slike".

Stvaranje klišeja za Tekstil dugotrajan je proces, ali lucienovi dizajni ostavili su dojam lakoće i neposrednosti. "Nije dovoljno odabrati pravi motiv, nije dovoljno samo imati ideje i znati crtati, potrebna je sposobnost kombiniranja pojedinih elemenata u jedinstvenu cjelinu kako bi se stvorila slika, slikarsko platno". Njegove strukture, vizualno uzbudljive, ali ne i depresivne, složene su i višeslojne, imaju vješto uravnoteženu asertivnost i mekoću, jednako su izražajne kada ih gledate iz neposredne blizine i iz daljine.
Lucien je hrabro eksperimentirala s teksturnim uzorcima, ponekad omekšavajući, a zatim povećavajući intenzitet uzorka.

Lucien Dan. Uzorci Tkanina

Uzorci Tkanina

Lucien Dan. Pozadina Provence

Pozadina Provence

Lucien Dan. Tkanina za tapeciranje namještaja Cinema-Cinema

Tkanina za tapeciranje namještaja Cinema-Cinema

Lucien Dan. Ispis na mekim cipelama

Ispis na mekim cipelama

"Ja sam strastveni obožavatelj otisaka.". Ono što me zaokuplja je stvaranje novog svijeta kroz uzorak i boju koja se reproducira na tkanini, papiru ili komadu dekora. Otisci su posvuda, ukrašavaju naše domove: svjetiljke, sofe, pregače, zavjese, odjeća, djeluju kao ilustracije knjiga i časopisa". Lucien Dan

1958. godine Carnazien organizira samostalnu izložbu lucienovih djela, koja uključuje ne samo tkanine, već i tapete i keramiku.
I danas lucienovi originalni otisci izgledaju iznenađujuće svježe.

Od početka svog rada, Robin je nastojao stvoriti projekte koji su ekonomični i prilagođeni masovnoj proizvodnji. Njegov kreativni princip je "dobar dizajn po pristupačnoj cijeni".

Godine 1963. dizajnirao je polipropilensku stolicu za Cacia koja je bila lagana, izdržljiva, fleksibilna, otporna na ogrebotine, otporna na toplinu i habanje. Robin je bio prvi dizajner koji je procijenio potencijal novog materijala za proizvodnju namještaja i prevladao mnoge tehničke i dizajnerske izazove povezane s konačnom obradom proizvoda.

Zbog svoje trajnosti, niske cijene, jednostavne sanitarne obrade, slaganja, inovativne termoplastične stolice postale su prodajni hit, nakon čega su napravljene nebrojene kopije. Ukupno je prodano 50 milijuna primjeraka u 40 zemalja.

Robin Dan. Stolica za astrologiju, 1963
Robin Dan. Klasična Školska stolica od polipropilena, 1971
Robin Dan. Stolica za astrologiju, 1975
Stolica za astrologiju, 1963Klasična Školska stolica
od polipropilena, 1971
Stolica za astrologiju, 1975

Robin dan-istaknuti britanski dizajner

Robin je stvorio cijelu liniju polipropilenskih sjedala: 1967. – fotelja, 1971. – školske stolice. U 1975-stolica za uporabu u interijerima i eksterijerima. Ovaj je model još uvijek tražen, lako prepoznatljiv zahvaljujući rupama na površini stolice, zbog čega izgleda poput asimetričnog sita.

Glavna svojstva Robinovih proizvoda su trajnost i udobnost. Pionir je ergonomije mnogo prije nego što je taj pojam izumljen.

Robin dan bio je posebna osoba. Nikad nisam unajmio pomoćnike za svoj posao, nisam koristio računalo za dizajniranje novih modela. Radije je proveo 16 sati na svojoj ploči za crtanje.

"Ako ste dizajnirali 60 godina, ne možete se iznenada zaustaviti.". Gledate stvari i pronalazite rješenje kako ih poboljšati. I da, kad sjedim na stolici, analiziram njegovu konstrukciju. To je vrsta navike. Opsesija". Robin Dan

Robin Dan. Fotelja za astrologiju
Robin Dan. Fotelja za astrologiju
Fotelja za astrologiju
Čini se da se stolica odmara na 4 čelične noge.
Ovu veliku konstrukciju odlikuje "zdrav razum"ugrađen u nju,
na temelju statičkih zakona, zahtjeva udobnosti korisnika

Sve do 80-ih, Robin dan je dizajnirao interijere robnih kuća, kazališta, trgovačkih centara. Njegova filozofija arhitekture bila je jasna i trajna:

"Naš je planet vrlo ranjiv sa svojim konačnim resursima.". Arhitekti i dizajneri, mislim, odgovorni su za racionalno korištenje energetskih resursa i materijala, tako da stvari moraju biti trajne.". Robin Dan

Glavni datumi

1915. – Robin dan rođen je u High Vaicombeu, Buckinghamshire

1917. – Desiree Lucien Conradi rođena je u mjestu Colesden, Surrei

1934. – Robin studira dizajn na Kraljevskom koledžu umjetnosti, smjer dizajn namještaja i interijera

1937-Lucien studira dizajn na Kraljevskom koledžu umjetnosti, smjer dizajn tkanina, 1940. upoznaje Robina na plesnoj večeri na fakultetu

1942. – Robin i Lucien vjenčali su se i nastanili u loži na Trgu Markham 33 u Chelseaju. Tijekom rata predavali su u umjetničkoj školi u Beckenhamu

1945. – Lucien dizajnira tkanine za etablirane tvrtke u Kini& Son, Mark& Asa, materijal za tapeciranje namještaja za asa (asa), asa i asa.

1946. – Robin predaje u arhitektonskoj školi u ulici Regen, gdje upoznaje arhitekta Petera Moreaua. Zajedno stvaraju dizajn različitih izložbi, od kojih je najznačajnija bila za središnji informativni ured. Suradnja s tvrtkama za organizaciju prezentacija na internetu nastavila se sve do ranih 60-ih

1948. – Robin dan i Clive Latimer bili su pobjednici na natječaju za najbolji proračunski projekt namještaja koji je organizirao Njujorški Muzej suvremene umjetnosti

1949. – tvrtka Iasinia naručuje Robinu da dizajnira namještaj za masovnu proizvodnju. U sljedeće 44 godine dizajner je stvorio više od 150 modela namještaja za dom, ured i javne ustanove

1950. – tvornica asa naručuje Lucien dizajn tkanine asa. Njihova zajednička suradnja trajala je 25 godina, tijekom kojih je stvoreno više od 70 uzoraka

1951. – Robin dizajnira namještaj i namještaj za Oceanside za dvosobni Dom i vrtni paviljon za britanski Festival. Tkanine i tapete dizajnirao je Lucien

1952 – – par se preselio u stan na Chainie Vok, Chelsea, koji je uređen u" modernom " stilu. Dizajn interijera i namještaj Robin i Lucien sami su izradili. Lucien dizajnira 6 uzoraka tkanina za tvornicu u Kini, stvara modne tkanine za tapeciranje namještaja, odjeće, stolnjaka, kao i keramiku za marku u Kini

1957. – Robin dizajnira dizajn televizora, radija i stereo uređaja za TV

1961. – Robin dan djeluje kao savjetnik za carpa (UK vladin zračni prijevoznik), dizajnira unutrašnjost kabine za zrakoplov carpa 10 i ažurira dizajn zrakoplova carpa 707.

1962. – Robin dei dizajnira namještaj i pribor za fakultet u Cambridgeu. Partnerska Grupa Amaine poziva Robina Deija kao savjetnika za razvoj novog stila kuća, interijera trgovina, supermarketa amaine

1963. – Robin dizajnira polipropilensku stolicu za A Irainu koja je proglašena najboljim sjedalom svih vremena.

1969. – Robin savjetuje Centar za umjetnost IPA (London), dizajnira sjedala za predsoblje, barove i gledališta

1971. – Robin dizajnira seriju Ace-školske stolice za Ace

1079-Lucien izrađuje više od 144 svilenih mozaičnih platna

1981. – sudjelovanje dizajnera na izložbama "75 godina britanskog namještaja", koje su potom predstavljene u muzeju Victoria i Albert u Londonu

1983. – Robin se specijalizirao za razvoj sjedala za sportske sadržaje i londonsko podzemlje

1993. – Lucien Dei organizira izložbu "karijera u dizajnu" koja je bila izložena u Umjetničkoj galeriji Ipaine, Manchester

1999. – Ipasinia ponovno objavljuje polipropilensku stolicu u novim bojama i stvara veću verziju lucienovog popluna s poznatim uzorkom " lišća crnog čaja ".

2001 – – održava se retrospektivna izložba djela Robina i Lucien dei "pioniri modernog dizajna", koju organizira Umjetnička galerija taipi u Londonu

2003. – Robin dizajnira klupu asa za Asa. Nekoliko ranih lucienovih uzoraka digitalizirano je u Umjetničkoj školi Glasgo.

2010. – Lucien dan umire 30. siječnja, Robin dan umire 9. studenog.

Nastavak – " Robin dan i Lucien dan. Dio interneta: o dizajnu, o životu, o sebi"

Zanimljiv interijer: Robin Lucienne Day. Robin i Lucien dan. Industrijski dizajneri. Dio interneta: o profesiji, o životu, o sebi

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: