Revolucija u arhitekturi, komunikacije nadilaze zidove

Revolucija u arhitekturi-Peter i Alison Smithson

Peter i Alison Smithson poznati su britanski arhitekti koji su razvili početke brutalizma. U drugoj polovici dvadesetog stoljeća ovaj je trend bio jedan od najvažnijih. Razvili su istinski revolucionarni stil u arhitekturi, koji se temelji na Tehnološkom minimalizmu.

Zgrade par programera personificirali su ključne ideje u arhitekturi, ali slava i priznanje došli su im zbog pripadnosti "timu deset". Napokon, upravo je ta skupina razotkrila temelje stare filozofije.

Revolucija u arhitekturi koledža

Vrtna zgrada koledža St. Hilda

Arhitekti Peter I Alison Smithson bili su vođe "grupe deset" – nove generacije majstora koji su pokušali razotkriti apstraktni idealizam međunarodne strukture, stvarajući dizajnerska rješenja koja su u to vrijeme bila vitalnija i prihvatljivija. Zajednica je stvorila potpuno novi stil u arhitekturi, zasnovan na Tehnološkom minimalizmu.

Na desetom sastanku "Međunarodnog kongresa moderne arhitekture", održanom 1956. godine, "skupina deset" postala je neovisna unija.

Pogledajte sličan dizajn: Ljudska svijest: kreativna interpretacija teme od umjetnika s interneta

Takvi su uvjeti pridonijeli da Smithsonovi dovrše prvo veliko djelo, školu u Hunstentonu. Ovo je djelo poprimilo karakter manifesta i pogodilo posebno stvorenu" grubost " koja je izložila tehnologiju zgrade. Ovdje je sve na vidiku: cigla, čelični okvir itd., čak je i električno ožičenje izvedeno izvan zidova.

Revolucija u školskoj arhitekturi

Škola u Hunstentonu

Kritičari su stil nazvali "novim brutalizmom". Nešto kasnije počeo je dobivati koordiniraniji izgled, međutim, ostala je oštrina plastičnih suprotnosti struktura, naglašeni okvir, jedinstvenost u kombinaciji s vanjskim svijetom.

Od razvoja Smithsonovih, vrijedno je istaknuti stambeni i radni kompleks časopisa "ekonomist", koji se nalazi u Londonu, kao i "Robin Hood Gardens". Također su radili u Oksfordu na vrtnoj zgradi koledža St. Heald, a također su projektirali niz novih zgrada Sveučilišta u Bathu.

Revolucija u arhitekturi radnog kompleksa časopisa

Radni kompleks časopisa "ekonomist"

Revolucija u arhitekturi Sveučilišta u Bathu

Sveučilište u Bathu

Međutim, Smithsonovi su dali doprinos ne samo arhitekturi, već posjeduju i seriju namještaja u Kini. Na razvoj ovog koncepta utjecao je američki majstor Joseph Cornell i njegovo prepoznatljivo djelo u stilu nadrealizma.

Kao rezultat toga, obrtnici su kutije ispunili trodimenzionalnim kolažima prikladnim za temu, sastavljenim od zanimljivih predmeta i neobičnih detalja.

Zanimljiv interijer: Savjeti za preuređivanje starih stvari dizajnera Claire Page i Harija Richardsona

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: