Put do slave i uspjeha Alana Fletchera

Grafički dizajner Alan Fletcher

Alan Fletcher rođen je u britanskoj obitelji u Keniji 1931. godine. U Britaniju je došao pet godina nakon što mu je otac postao jako bolestan, da bi ga odgajali majka i baka i djed u zapadnom Londonu.

Tijekom Drugog svjetskog rata mladić je pohađao internat u Horshamu u bolnici Christ. Tamo je nosio posebnu uniformu, a kasnije ju je opisao kao "rabljenu srednjovjekovnu nošnju". Zajedno sa svojim školskim kolegama, Fletcher se školovao za karijeru u vojsci, crkvi ili bankarstvu.

Budući da je bio potpuno nesposoban za bilo koji od ovih slučajeva, napustio je krute kanone poslijeratnog britanskog života srednje klase i upisao umjetničku školu u Hammersmithu.

Lijep rad Alana Fletchera-fotografija 1

Lijepo djelo Alana Fletchera-fotografija 2

1950. Alan Fletcher prijavio se u četiri različite umjetničke škole, od kojih je svaka obećavala više od prethodnih. Napustivši Hammersmith, upisao se u srednju školu, gdje je pronašao svoje "ja". U razredu su bili i njegovi budući partneri-Colin Forbes i Theo Crosbie, kao i druge buduće poznate ličnosti — Derek Beardsol i Ken Garland.

Pogledajte sličan dizajn: Boje u našem životu: Novi kratki film iz kolekcije Aisine

Nakon što je završio srednju školu, budući dizajner proveo je godinu dana predavajući engleski jezik u Barceloni, a zatim je osvojio mjesto na Kraljevskom koledžu umjetnosti, gdje su njegovi kolege bili umjetnici poput Petera Blakea i Joea Tilsona. Na kraju Fletcherovog trogodišnjeg boravka na fakultetu dobio je stipendiju, pod uvjetom da pohađa satove umjetnosti na Sveučilištu Jell.

Lijepo djelo Alana Fletchera-Slika 3

Lijepo djelo Alana Fletchera-slika 4

Zatim je momak studirao na Sveučilištu Jell u SAD-u kod eminentnog dizajnera Paula Randa i umjetnika Josefa Albersa. Vježbao je i kod poznatih grafičara poput Roberta Braunjeohna i njujorškog Toma Geismara.

Mladić je kasnije pobijedio na natječaju za najbolji dizajn naslovnice za Leo Leonni, uz podršku umjetničkog direktora magazina Iphine, što je bio san svakog suvremenog dizajnera Fletchera.

Lijepo djelo Alana Fletchera-slika 5

Nakon što je diplomirao na jelskom Sveučilištu, Fletcher je otputovao u Latinsku Ameriku, ali se zaustavio u Los Angelesu u nadi da će zaraditi novac za financiranje putovanja. Na autobusnoj stanici nazvao je dizajnera Saula Bassa i angažirao ga kao pomoćnika na nekoliko tjedana.

Dvije godine kasnije, Alan Fletcher i Colin Forbes unajmili su studio u kući Baker Street i ubrzo postali najmoderniji dizajneri u gradu.

Zanimljiv interijer: Put od jednostavnog radnika do šefa podzemne željeznice

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: