Praktični vijenci – prednosti i nedostaci različitih opcija

Praktični vijenci u privatnoj kući

Čitatelju nudimo praktične vijence koji će zaštititi fasadu kuće od kišnice, a stanovnike od viška svjetlosti.

Praktični vijenci ispod krova kuće-fotografija 1

Povijesno gledano, krovni prevjesi i duboke strehe imaju važnu funkciju, posebno u vlažnim područjima. Oni odvode vlagu sa zidova i temelja. Krovni prevjes ovisi o nagibu; što je krov ravniji, to bi trebao biti dublji vijenac. Međutim, tada su sobe prilično sumorne.

Praktični vijenci ispod krova kuće-fotografija 2

U Kvebeku, gdje ima puno snijega, preferiraju strme zakrivljene krovove. Graditelji su dizajnirali lijevani profil u obliku zvona. Snijeg se na njemu jednostavno kotrlja i pada na dovoljnu udaljenost od kuće.

Praktični vijenci ispod krova kuće-fotografija 3

Pogledajte sličan dizajn: 10 načina za stvaranje udobnog prostora kod kuće-razne mogućnosti za kompetentnu organizaciju sobe

Sedamdesetih godina postojalo je mišljenje da krov treba biti dizajniran tako da slabo zimsko sunce dobro prodire u kuću, a ljeti, naprotiv. Međutim, ovo je djelovalo samo na južnoj fasadi.
Vijenci se ne mogu uvijek učiniti dovoljno širokim zbog blizine susjednih kuća ili nekih tehničkih uređaja. Ali ako su uske, tada nije uvijek moguće otvoriti prozor za ventilaciju ako vani pada kiša.

Praktični vijenci ispod krova kuće-fotografija 4

Ova fotografija prikazuje primjer kuće bez vijenaca, ali posebnu zaštitu fasade. Ispod ploča skrivene su membrane koje upijaju vlagu i služe kao zaštita zidova. Ipak, stručnjaci inzistiraju na vijencima. Inače će vaša kuća vrlo brzo doći u žalosno stanje.

Praktični vijenci ispod krova kuće-fotografija 5

Kuća bez strehe čini sporedni kolosijek nezaštićenim i ranjivim. Izloženi zidovi pate od vlage, boja postaje zamrljana, izgled gubi svoju privlačnost. Međutim, mnogo ovisi o održavanju i materijalima.

Boje su znatno bolje nego prije. Neki vjeruju da ako ne kršite tehnologiju gradnje, odaberete visokokvalitetne materijale, kuća može bez vijenaca. Ali to se može provjeriti tek nakon nekoliko desetljeća.

Praktični vijenci ispod krova kuće-fotografija 6

A što mislite, ima li smisla napraviti vijence?

Zanimljiv interijer: Sigurnosno vezivanje: diskretni zaštitnik stepenica

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: