Poznata bečka stolica, 14, koja je trijumfalno osvojila cijeli svijet, uskoro će napuniti 200 godina!

Drvena bečka stolica

Danas ćemo govoriti o komadu namještaja koji nam je došao gotovo 200 godina kasnije.

Jednostavan je i elegantan u isto vrijeme, kombinirajući prirodno drvo, savijene oblike i izradu. Njegova mlada braća, izrađena od drveta, metala ili plastike, ne mogu se usporediti s njim u pogledu snage i lakoće.

Autor ove kreacije Michael Thonet, izrađivač kabineta iz Beča. U rodnom mjestu je Nijemac. Tamo je stekao zvanje stolara, u G. Boppard je otvorio radionicu i počeo provoditi eksperimente sa savijenom šperpločom.

Treba napomenuti da u ovom slučaju on ne posjeduje dlan. Savijeno drvo prvi je put korišteno u 17. stoljeću za izradu naslona stolice "Vindzor".

Početkom 18. stoljeća za ovu vrstu proizvodnje izdan je patent. Razvoj ove metode proizvodnje nastavio se i u sljedećim godinama.

Michael Thonet rekao je novu riječ u korištenju savijenog drveta. Zalijepljena šperploča izrezana je na trake duž vlakana, kuhana u ljepilu i masovno sušena u predlošcima. Tako je započela njegova masovna proizvodnja.

Pogledajte sličan dizajn: Online Mashup Christiane Hansen: klasična arkadna igra na temelju apstraktne slike Pieta Mondriana

1841. godine. Michael Thonet dobio je patent za vlastitu tehnologiju. Jednom je na jednoj od izložbi dobio ponudu za otvaranje proizvodnje u Beču, gdje se preselio 1843. godine.

Materijal bečke stolice

Tamo majstor otvara tvrtku za namještaj. Unatoč zlonamjernosti konkurenata, pokušajima odabira patenta, on je, formalizirajući tvrtku "Brothers Thonet" za sinove, intenzivno proširio proizvodnju. Svoju prvu veliku tvornicu otvara u Moravskoj.

Godine 1851. rođena je stolica 14, razvijena u Cinemanu i poznata pod nazivom "bečka stolica". Lagan, izdržljiv, kompaktan i jeftin. Prikladan za transport: dijelovi pričvršćeni vijcima lako se sastavljaju i rastavljaju.

Potrošačke kvalitete, njegova svestranost i dizajn su besprijekorni. Poznati bečki dizajn iphine 14 s pravom je postao predak modernog industrijskog dizajna.

Crna bečka stolica

Bečka stolica od mahagonija

Drvena bečka stolica u crnoj boji

Djevojka u blizini bečke stolice

Svijetla slika na bečkoj stolici

Zanimljiv interijer: Malo o stolicama

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: