Povratak u sredinu stoljeća-kako stvoriti kultni Vintage interijer

Vintage namještaj u dizajnu interijera u stilu potkrovlja

Iznenađujuće, ovaj trend ne samo da ne usporava, već i dalje stječe sve više i više obožavatelja koji međusobno razmjenjuju iskustva i privlače prijatelje na svoju stranu.

Danas želimo goste upoznati s poviješću stila, dotaknuti ključne dizajnere i ponuditi nekoliko savjeta o odabiru namještaja i dodataka.

Što je to: mnogi modni dizajneri trenutno se usredotočuju na razdoblje od sredine 1940-ih do 1960-ih, s naglaskom na ideje i inovacije petog desetljeća. Ovaj smjer utjecao je na sva područja dizajna, uključujući arhitekturu i grafiku.

Značajke: lakonski namještaj s glatkim zavojima i jasnim geometrijskim oblicima. Ovo je doba bilo povezano s osvajanjem svemira i Mjeseca, pa su dekorateri počeli eksperimentirati s novim materijalima i tehnologijama.

Istodobno, prirodno drvo kombinirano je s visokotehnološkim novitetima, dizajnirani su i unutarnji i vanjski životni prostori koji odgovaraju tadašnjem načinu života.

Materijali: tijekom ove ere dogodili su se prilično značajni događaji, na primjer, izum Charlesa i Rae Eamesa prvih stolica izrađenih od lijevane šperploče i iste stakloplastike, što je omogućilo značajnu raznolikost oblika namještaja.

Noviteti poput stakloplastike korišteni su uz toplo prirodno drvo poput tikovine, oraha i ružinog drveta.

Paleta boja: odlikovala se, u pravilu, svijetlim i optimističnim tonovima, na primjer, crvenom, žutom, plavom, zelenom i ružičastom, koji su bili malo suzdržani mirnijim drvenim i bijelim rasponom.

Dizajneri Rae i Charles Eames

Najpoznatiji i najcjenjeniji dizajneri u to su vrijeme bili:

  1. Rae i Charles Eames iz Amerike. Glavni izumi: stolice, Sudoperi, fotelje od lijevane šperploče.
  2. Isamu Noguchi iz Japana. Stvorio je poznati stolić za kavu od stakla i drveta, a za izradu sjenila koristio je i ručno izrađeni japanski papir.
  3. Jens Risom, Danska. Izumio ležaljku.
  4. George Nelson, Amerika. Radio je na dizajniranju platformi, klupa, satova u ideji lopte i oka, kao i visećih svjetiljki.
  5. Eero Saarinen, Finska. Jedinstveni oblici predmeta.
  6. Hans Vegner, Danska. Različite vrste kuhinjskog namještaja.
  7. Arne Jacobsen, Danska. Izvorni predmeti za kuhinju.

Niski drveni namještaj u unutrašnjosti

Pogledajte sličan dizajn: Barokne vizualne tajne: ilustrirani skeč albumi Elene Limkine

Naravno, zapravo ih je bilo puno više, ali ova je skupina stvorila takve dodatke koji se dugo pamte.

Bijele dizajnerske stolice u blagovaonici

Kupnja namještaja

U principu, možete koristiti tri mogućnosti za kupnju ovih stvari: pronaći originalne stare predmete, kupiti nove dizajnerske ili stilizirane za to doba, ali pretvorene u moderne tradicije. Pogledajmo sve mogućnosti.

1. Lovimo Vintage. Tako možete prikupiti nevjerojatnu kolekciju originalnih slušalica prošlog stoljeća.

Budući da su neki predmeti još uvijek uključeni u industrijsku proizvodnju, Vintage nalazi neće koštati nevjerojatan novac. Naravno, postoje iznimke, ali općenito, berba je sjajan način da dobijete dizajnerski komad po pristojnoj cijeni.

Drveni vintage namještaj u dnevnoj sobi

2. Idemo u trgovinu namještajem. Mnogi predmeti interijera izumljeni u to vrijeme i dalje se proizvode, i to u različitim bojama i završnim obradama.

To rade licencirani proizvođači, na primjer, Knoll i Herman Miller. Stoga možete sigurno kupiti potpuno iste stvari koje su izvađene iz tvornica 50-ih godina prošlog stoljeća ili obratiti pažnju na modernije modele izrađene od onih materijala koji u to vrijeme jednostavno nisu bili dostupni.

3. Tražimo nove setove, stilizirane starine. Mnoga tržišta prodaju iskrene krivotvorine vrlo slične originalima, ali izrađene od nelicenciranih obrtnika. Oni imaju svoje klevetnike u svijetu dizajna. Mnoge tvrtke nude jednostavno slične opcije po pristupačnim cijenama, malo ažurirane prema zahtjevima modernog tržišta.

Stolice u blagovaonici

Stvorite vlastiti dekor. Umjesto da pokušavate temeljito obnoviti kuću iz prošlog stoljeća, a da pritom ne propustite niti jednu sitnicu, okrenite se modnim varijacijama koje omogućuju širu interpretaciju.

Ne bojte se miješati ikonične naglaske s drugim detaljima i dodacima, poput korištenja starih motiva u novim tekstilima.

Okrugli drveni stol sa stolicama u unutrašnjosti

Kada su prvi put stvoreni najvažniji izumi stoljeća, oni su bili odgovor na stil postojanja koji je bio poznat ljudima koji su tada živjeli, pa ih je u ovom trenutku potrebno koristiti samo na način koji je potreban u vašem životu sada.

Dizajnerska stolica s klupom u unutrašnjosti

Zanimljiv interijer: Interijeri u stilu palače: klasična palača u Moskovskoj regiji

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: