Philippe Starck. Philippe Stark. Industrijski dizajner. Oh, ovaj posao nije lak… pogled na profesiju očima “lošeg dječaka”

Philippe Stark

Dragi posjetitelji muzeja dizajna, jeste li upoznati s radom ove nevjerojatne osobe?

Philippe Starck jedan je od najpoznatijih dizajnera našeg vremena. Svoju kreativnu ruku stavio je u gotovo sve: hotele, restorane, barove i klubove. Nije zanemario namještaj, posuđe, posuđe, pa čak ni hranu.

Često se smatra u svijetu dizajna, Stark je poznat po svom neobičnom i duhovitom pristupu svakodnevnim predmetima. Tko ima dovoljno sreće da vidi njegovo djelo, nesumnjivo će ga smatrati izuzetno privlačnim i vrlo zanimljivim.

Vodovod

Uspjeli smo se susresti s Gospodinom Starkom prije nekoliko tjedana u Berlinu na svjetskoj premijeri njegove najnovije kolekcije kupaonica u Kini. Prezentacija održana u klubu Isa-Ina još jednom je potvrdila da poznati dizajner svojom novom kreacijom proširuje opseg razumijevanja običnih predmeta i otvara ih na novi način.

Stark je uživao razgovarati s novinarima i odgovarati na njihova pitanja.

– Što vam znači kreativnost?

– To je za mene težak posao. Živim u Formenteri već 46 godina. Tamo radim danju i noću 8-10 sati zaredom. Pogotovo između lipnja i sredine rujna. Ovo je moje razdoblje kreativnosti. Moja supruga je u ovom trenutku dosadno.

Kad dođe inspiracija, dolazi najljepše vrijeme mog života. Nije zabavno stvarati, pitajte moju majku o tome. To je poput ovisnosti o drogama. Znate, krajem kolovoza umro bih da nisam otišao u bolnicu. Nakon tri mjeseca rada, uvijek idem u kliniku da se smirim jer sam uništen i boli me. Ne mogu donositi nikakve odluke, tako se osjećam loše.

– Vrši li se pritisak na vas?

– To nije problem. Nemoguće je izvršiti pritisak na mene. Ja sam najslobodnija osoba na svijetu. Kad sam u usponu i počnem poboljšavati stvari, vrlo me je teško zaustaviti.

Pogledajte sličan dizajn: Tauba Auerbach: pop-up knjige s elegantnim geometrijskim skulpturama

– Kako smatrate moderan dizajn?

– Mora biti bezvremenski. Dizajner je dužan stvoriti klasične opcije. Moramo razmišljati o vrlo dalekoj budućnosti, ne dvije godine unaprijed, već najmanje 20 godina.

– Vi ste poslovni čovjek?

– Radio sam cijeli život da ostanem svoj. Imao sam prilike pretvoriti se u poslovnog čovjeka s osobljem od 400 stručnjaka i imati puno novca. Prije dvije godine, kad smo imali 60 ili 70 godina, zatvorio sam agenciju. Platio sam svima i uništio tvrtku. Na taj sam način mogao početi ispočetka kako ne bih ovisio ni o kome.

– Izražavate li se na bilo koji način u djelima?

– Kreativnost je čisto osobna stvar koja se ne može staviti u tok u industrijskim razmjerima. To čak nije ni Inspiracija, to je samo duša gola pred ljudima. Sve što vidite u mojim kreacijama, loše ili dobro, sve sam ja.

– Može li dizajn riješiti globalne probleme?

– Svako vrijeme ima svoje metode za rješavanje uobičajenih problema. Sada je glavni problem nasilje. Mislim da u sljedećih 20 godina dizajn neće biti potreban alat u tom pogledu.

Postoje dvije vrste kreativnosti: korisna koja donosi život i beskorisna koja brzo umire. Dakle, danas je dizajn za ljude postao nešto umjetno. Izvediv zadatak za njega je pokušati poboljšati život ljudi.

– Što je sreća?

– Ne znam odgovor na to, ali nakon što sam se udala za Jasmine, počinjem shvaćati malo po malo.

– Jeste li uvijek zadovoljni?

– Naprotiv, uvijek sam razočaran. Ponekad plačem kad vidim rezultat. Valjda sam sentimentalan. Nikad ne idem u hotele ili restorane koji su izgrađeni prema mojim projektima. Za mene su poput zrcala koje odražava sve moje pogreške i slabosti. Uvijek sam razočaran u sebe.

Vodovod

Vodovod

Vodovod

Vodovod

Vodovod

Vodovod

Vodovod

Vodovod

Vodovod

Zanimljiv interijer: Philippe Starck. Philippe Stark. Industrijski dizajner. Trojstvo i zlatni patuljci

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: