Patina i hrđa u službi modernog dizajna

Patina i hrđa na pročelju zgrade

Općenito, riječ "patina" obično se naziva vidljivim znakovima starenja bilo kojeg materijala stečenog tijekom vremena. Ali moderni arhitekti koriste ovaj izraz u kontekstu opisivanja određenih metalnih površina, želeći označiti određenu boju (smeđu ili zelenkastu) u kombinaciji s izraženom teksturom.

Najčešće se misli na bakar, broncu i čelik. Patiniranje se može dogoditi prirodno zbog neizbježne oksidacije ili umjetno i ubrzano u industrijskim uvjetima.

Američki Kip slobode najpoznatiji je primjer patinirane bakrene konstrukcije. Prepoznatljiva tirkizna boja pokriva svaki centimetar njezina tijela. Arhitektonske građevine obično su manje skulpturalne, ali patina ih uvijek čini izražajnim i spektakularnim.

Plava fasada s patinom i hrđom

Homogena površina, kada se pomno pogleda, pokazuje se mrljastom. Kada su materijali slični bakru u prirodnim uvjetima, proces oksidacije može se odvijati različitim brzinama, ovisno o položaju objekta, klimatskim i drugim čimbenicima. Na primjer, Krovovi i fasade kuća patiniraju se mnogo brže od onih površina koje su skrivene od pogleda.

Pogledajte sličan dizajn: 10 malih trikova dizajnera interijera za stvaranje luksuznog stila prostora

Patina i hrđa na plavoj fasadi

Patinirani čelik u industrijskim količinama proizvodi se pod robnom markom Ina-Ina. Naziva se i kortenski čelik. Ovaj je materijal prekriven jednoličnim slojem hrđe koji nastaje prirodnom oksidacijom.

Corten se široko koristi u modernoj arhitekturi i uređenju okoliša. Činjenica je da oksidni sloj ovog materijala nije erodiran vodom, pa su njegova baršunasta tekstura i plemenita boja zauvijek sačuvani.

U drugim slučajevima treba imati na umu da hrđa može zamrljati susjedne površine, poput pločnika koji prolazi u blizini patiniranog zida.

Ograda s patinom i hrđom

Tekstura i boja kortenskog čelika su ujednačeni, ali mogu varirati ovisno o oksidacijskom stanju. Obično ljudi imaju oštro negativan stav prema hrđi, ali zapravo štiti površine nekih metala, minimizirajući potrebu za njegom.

Površina s patinom i hrđom

Zanimljiv interijer: Piramidalni stup: snažan argument za američki retro stil pokreta za umjetnost i obrt

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: