Nulta potrošnja energije: karakteristike učinkovitog doma

Okrugla svjetiljka koja štedi energiju

Izgradnja kuća koje troše točno onoliko energije koliko je sami proizvode iz obnovljivih izvora jedan je od glavnih zadataka građevinske industrije. Saznajte što točno znači nulta potrošnja energije za vas.

Čak i ako prije niste čuli za nultu potrošnju energije, ovaj će koncept uskoro dobiti najširu upotrebu. U osnovi se radi o zgradama koje troše istu količinu energije koju proizvode iz obnovljivih izvora.

Na primjer, u SAD-u za održavanje stambenih objekata potrebno je oko 25 posto sve energije proizvedene u zemlji, iz čega možemo zaključiti da je vrijednost koncepta nulte potrošnje za gospodarstvo izuzetno visoka.

Više od 10 godina američko Ministarstvo energetike podržava inovativne aktivnosti na ovom području sponzorirajući natjecateljski program "Solar Decathlon".

Svakih šest mjeseci sudionici natjecanja pozvani su dizajnirati i izgraditi kuću koja će funkcionirati uglavnom od sunčevog zračenja i trošiti manje energije nego što proizvodi.

Kalifornijski građevinski propisi već su odobrili plan za puštanje u rad novih energetski učinkovitih domova, kao i modernizaciju i doradu već podignutih zgrada, do 2023. godine.

S obzirom na to da Kalifornija ima oko 10 posto ukupnog stanovništva zemlje, a njezino gospodarstvo zauzima 9. mjesto u svijetu, lako je pretpostaviti koliko će brzo ovaj projekt dobiti nacionalnu ljestvicu.

Ipak, na popisu ciljeva koje Kalifornijsko Savezno povjerenstvo za energiju postavlja za stambene objekte, proizvodnja obnovljivih izvora energije nalazi se na posljednjem mjestu. Prema vlastima, prije svega, potrebno je smanjiti potrošnju energije poboljšanjem dizajna zgrada i promjenom njihovih performansi.

Predlažemo da razmotrite nekoliko načela energetski učinkovite gradnje koja se već koriste u inovativnim projektima ili se mogu uvesti u bliskoj budućnosti.

Financiranje ulaganja. Kada programi nulte potrošnje energije jasno pokazuju povrat ulaganja u relativno kratkom vremenskom razdoblju, interes financijskih institucija za njihovu potporu značajno se povećava. Sa svoje strane, kalifornijske vlasti učinile su mnogo kako bi potaknule taj interes.

Kreditne institucije pristale su ulagati u projekte uštede energije, dobivši dokaze o njihovoj otplati. Trend se proširio. Rezidencija u Coloradu koju vidimo na donjoj fotografiji podignuta je kao zgrada s nultom energijom. Njezin progresivan i inovativan dizajn kombinira modernu estetiku i napredak u nultoj potrošnji energije.

Stakleni zidovi kuće

Međutim, stambene strukture poznatijeg izgleda poput Ovdje prikazane kuće na Floridi mogu se lako prilagoditi kako bi zadovoljile zahtjeve nulte energije.

Ušteda energije kod kuće

Smanjenje potrošnje. Možda najočitije komponente kuće koje štede energiju mogu se nazvati vratima i prozorima. U novije vrijeme izgradnja ostakljene terase, poput one koju vidimo na fotografiji, bila bi nepraktična, s obzirom na osobitosti njujorške zime.

Sada dvostruko ili čak trostruko ostakljenje, zajedno s drugim tehnologijama koje se koriste u proizvodnji prozora, omogućuju stvaranje različitih dizajna koji štede energiju.

Gusto ostakljenje vile

Ovo je fotografija kuće u Seattlu koja je opremljena automatiziranim nadstrešnicama za zaštitu od kiše i sunca. Uz njihovu pomoć možete prilagoditi volumen prirodnog svjetla koje ulazi unutra, smanjujući troškove električne energije.

Nadstrešnice na terasi kuće

Regulacija potrošnje. Žarulje sa žarnom niti polako postaju stvar prošlosti. Počeli su ih zamijeniti fluorescentni uređaji koji zahtijevaju manje potrošnje električne energije. Široko korištene posljednjih godina, LED žarulje učinile su ovu uštedu još opipljivijom.

Ovi kompaktni i izdržljivi uređaji pomažu uštedjeti obiteljski proračun, a također vam omogućuju stvaranje bilo kakvih svjetlosnih efekata u unutrašnjosti. Ovdje vidimo elegantne LED diode ugrađene u donju površinu kuhinjskih ormarića. Ovo rješenje pomoglo je da dekor ostane minimalistički.

Pogledajte sličan dizajn: Jelenski lonac-intriga i more pozitivnosti!

Svjetlosni efekt ugrađene žarulje

Dramatična rasvjeta glavna je komponenta dizajna moderne kupaonice na fotografiji ispod. Osim toga, svjetiljke s različitim nijansama omogućuju vam dodavanje novih vizualnih dimenzija prostoru.

Svjetiljke u kupaonici

Upravljanje potrošnjom. U potpunosti ste u pravu ako mislite da energetski intenzivni uređaji i mobilni uređaji doprinose povećanju broja računa za komunalne usluge. Procjenjuje se da oko trećine ukupne količine energije koju troši određena stambena jedinica "pojede" upravo ta oprema.

Većina kućanskih i elektroničkih uređaja ostaje stalno uključena u utičnicu i stoga troši energiju čak i u neradnom načinu rada. Kalifornijske državne vlasti pozivaju stanovnike da svoje domove opremaju daljinskim upravljačima za sve točke napajanja kako bi mogli isključiti željeni uređaj bez uklanjanja utikača.

Ako se nikako ne možete odreći nježnog sjaja žarulje sa žarnom niti u svom omiljenom noćnom svjetlu, instalirajte prekidač za prigušivanje na njegov ožičeni prekidač. Pomaže uštedjeti oko polovice energije u usporedbi s uređajem koji radi punim kapacitetom.

Prekidač za prigušivanje u unutrašnjosti

Još jedan zahtjev Kalifornijskog zakona je da neki prostori poput kupaonica ili garaža moraju biti opremljeni senzorima pokreta. Ovo je izvrsno sredstvo za borbu protiv, na primjer, odsutnosti djece koja pale svjetla po cijeloj kući i nikad ih ne gase kad napuste sobu.

Osim toga, užarene žarulje mogu u nekim slučajevima postati izvor povećane opasnosti od požara. Dakle, zakonodavstvo nalaže upotrebu isključivo energetski učinkovitih električnih uređaja s kompaktnim fluorescentnim svjetiljkama ili LED diodama.

Prekidači u kupaonici

Mnogi moderni high-tech uređaji opremljeni su sustavima koji se mogu uskladiti s mobilnim aplikacijama na pametnim telefonima tablet računala.

Upravljajući energetski intenzivnim uređajima u cijeloj kući, ne samo da razvijamo dobre navike štednje, već i smanjujemo opterećenje elektroenergetskog sustava naše regije.

Kako ne biste pridonijeli obogaćivanju pružatelja komunalnih usluga tijekom vrućih mjeseci, pokušajte smanjiti intenzitet klima uređaja u svom domu u dane kada niste tamo.

Softversko smanjenje rada uređaja

Evo jednog primjera takvog" pametnog " uređaja: termostata na Internetu, koji komunicira sa pametnim telefonom kako bi pomogao u upravljanju klimatskom opremom u domovima. Njegove prednosti postaju najuočljivije kada morate provesti puno vremena na poslu daleko od područja prebivališta.

U vašoj odsutnosti možete dopustiti da se zrak u kući zagrije na 26-28 Celzijevih stupnjeva, imajući na umu da je vani ljetna vrućina. Prije povratka dajete termostatu naredbu da smanji temperaturu na ugodnih 20-22 stupnja i počnete predviđati zadovoljstvo opuštanja u svojoj hladnoj spavaćoj sobi.

Bijeli prekidači za prigušivanje

Uslužni termometar na pametnom telefonu

Jeste li znali da već postoje uređaji koji reguliraju snagu svjetiljki ovisno o stupnju prirodnog svjetla? Jeste li razmišljali o tome koje građevinske konstrukcije omogućuju manje korištenja električnog svjetla i rjeđe uključivanje klima uređaja?

Uređaj za podešavanje snage žarulje

Jedno od glavnih postignuća Kalifornijskog programa može se smatrati naglim padom cijena fotonaponske opreme. Budući da ovo područje karakterizira veliki broj sunčanih dana u godini, velika je vjerojatnost da će privatna kućanstva uskoro biti u potpunosti osigurana s nekoliko sustava za uštedu energije.

Gradska rezidencija u Philadelphiji, čiji podrum vidimo na donjoj fotografiji, opremljena je fotonaponskim, geotermalnim i solarnim toplinskim sustavom.

Fotonaponski Solarni termalni sustav

A ovo je podrum i cjelokupni izgled kuće u Montani. Unatoč impresivnoj veličini, geotermalna i solarna termalna oprema mogu značajno smanjiti troškove svojih vlasnika.

Podrum s električnim uređajima

LED svjetiljke u podrumu

Solarni paneli istovremeno su tende koje štite prozore ovog doma u Seattlu od kiše i jakog svjetla.

Solarni paneli u modernoj arhitekturi

Primjer donje fotografije pokazuje da se solarni paneli također lako uklapaju u arhitekturu tradicionalnih struktura.

Solarni paneli na pročelju kuće na ulazu

Skladištenje energije. Vjerojatno najvažniji zadatak može se nazvati skladištenje energije, što je trenutno teško postići pojedinačno. Naše javne elektroenergetske mreže i dalje funkcioniraju iz fosilnih izvora, a komunalne usluge trenutno nisu u stanju nositi se s održavanjem osobne opreme koju koriste privatne farme.

Ipak, iako se ideja o uvođenju energetski učinkovitih sustava čini dovoljno zastrašujućom, izgledi za dobivanje nula računa za električnu energiju barem nekoliko mjeseci u godini trebali bi nas nadahnuti.

Solarni paneli na krovu kuće

Zanimljiv interijer: Kosi krovovi: spektakularna asimetrija jednostavnih oblika

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: