Nova vizija gruzijskog stila u tradicionalnoj arhitekturi Sjedinjenih Država

Fasada kuće u gruzijskom stilu

Gruzijski stil nastao je u Londonu početkom 18. stoljeća. Ime je dobio po četvorici engleskih monarha koji su nosili ime Georg, koji su vladali zemljom do 1830.

Smjer je britanska interpretacija renesansnog stila, a američke kuće podignute u odgovarajućem razdoblju odlikuju se simetrijom arhitekture do prisutnosti uparenih dimnjaka, bogatstvom dizajna ulaznih područja i veličinom koja odražava visoki status stanovnika gruzijskih palača.

Za rekreiranje renesansnih slika i remek-djela velike Andrea Palladio u Britaniji je bio običaj koristiti kamen, ali u SAD-u su drvene kuće u gruzijskom stilu češće.

Ovdje postoje svi znakovi gruzijskog stila: simetrija, dimnjaci, raskošno ukrašen ulaz i grandiozan opseg. Također je vrijedno obratiti pažnju na mansarde s polukružnim zabatima (iako su mogli biti trokutasti) i trodijelni prozor u duhu Andrea Palladio.

Palača u gruzijskom stilu

Pogledajte sličan dizajn: Nezamislive fantazije stvaraju razigrano raspoloženje: fantastične vaze s utopljenim cvijećem

Ova se kuća razlikuje od prethodne samo po dizajnu krova. Međutim, i hip i zabatni krov prilično su tipični za gruzijske zgrade.

Gruzijska kuća od opeke

Ovo je pogled iznutra na trodijelni prozor iznad ulaza u kuću s gornje fotografije. Arhitektonska simetrija odražava se u rasporedu: sve su sobe ravnomjerno raspoređene s obje strane spiralnog stubišta.

Interijer u gruzijskom stilu

To je primjer gruzijskog stila u kamenoj izvedbi. Glavne karakteristike smjera-veličina, simetrija, bogatstvo dizajna-ostale su nepromijenjene. A spavaonice na zabatnom krovu izgledaju vrlo organsko. Međutim, središnji element dizajna ove kuće nesumnjivo je trijem s polukružnim pedimentom oslonjenim na monumentalne pilastre.

Kamena kuća u gruzijskom stilu

Gruzijski interijeri prilično su kompatibilni s klasičnim elementima, svojedobno posuđenim renesansom i engleskom arhitekturom: pilastrima, lukovima, zabatima i nazubljenim lajsnama, koji su istovremeno prisutni u dekoru hodnika na fotografiji.

Gruzijska dvorana

Zanimljiv interijer: Nulta potrošnja energije: karakteristike učinkovitog doma

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: