Neobični visoko umjetnički zidovi izrađeni od običnih građevinskih materijala

Foto kolaž ukrašavanja zidova betonom

Jedan od nedostataka moderne arhitekture je taj što se izražajne funkcije u potpunosti prenose na proizvođače materijala.

Izbor stakla, metalnih ploča ili opeke u svakom slučaju određuje karakter većine zgrada. Pa ipak, profesionalci pronalaze načine kako prenijeti svoje ideje kroz takozvane tipične materijale.

Ovaj članak istražuje primjere ukrašavanja zidova kao umjetničkih predmeta koji koriste teksturu, boju, uzorak i vegetaciju.

Na prvoj fotografiji vidimo kraj kuće od monolitnog betona. Arhitekti iz Interneta koristili su ovaj materijal za prikaz različitih tekstura. Dvije vrste-grube preko glatke-mogu se vidjeti u dizajnu fasade.

Fasada kuće od betona i drveta

Zahvaljujući plastičnoj prirodi izvornog stanja betona, postalo je moguće zabilježiti kućni broj u fazi lijevanja u kalupe.

Betonska fasada kuće

Grubi i glatki dijelovi betonskog zida na pročelju kuće međusobno su odvojeni staklenim vizirom. Nepravilnosti gornje polovice oponašaju prirodni uzorak oplatnih ploča, koji se odlikuje izraženim reljefom.

Rupe na dnu također su se pojavile u vrijeme izlijevanja betona u kalupe.

Kombinacije betona i drva u dizajnu fasade

Ovdje vidimo unutarnji nastavak fasadnog zida koji završava krajnjom stranom s reljefnim pečatom.

Betonski zidovi u unutrašnjosti

Drugi objekt je umjetnički studio u prirodnom okruženju šuma i močvara. Njegovi vanjski zidovi izrađeni su od betonskih blokova.

Fasada zidova od betona

Kako bi ublažili prisutnost kuće u krajoliku, metalne šipke ugrađene su u zidove kako bi služile kao potpora biljkama penjačicama.

Pogledajte sličan dizajn: Upečatljiv dizajn izložbe s fotografijom

Kutni prozor na betonskoj fasadi

Zgrada se vrlo organski uklopila u okolni krajolik, dopuštajući predstavnicima flore da preuzmu vlast nad njom.

Biljke na betonskoj fasadi

Jedan od načina da se prevlada tipičnost modernih materijala je njihova upotreba kao platna za stvaranje umjetničkih djela. Pročelje ove kuće ukrašeno je mozaikom u boji u punoj veličini. Crtež se slikovito savija oko velikog prozora i uništava strogu geometriju zgrade.

Slikanje fasade kuće

Drugi projekt istog studija koristio je sličan princip u jednostavnijem obliku. Zidovi kuće obloženi su raznobojnim pravokutnim pločama.

Slikanje zidova fasade kuće

Proizvođači metalnih, keramičkih, vlaknasto-cementnih i sličnih ploča nude mnoge standardne opcije koje arhitektima omogućuju stvaranje dizajna na fasadama. Zidovi ove kuće obloženi su drvenim pločama postavljenim na kaotičan način.

Prugasti dizajn fasade kuće

Želeći kombinirati vanjski i unutarnji prostor, dizajneri su duplicirali koncept u uređenju interijera.

Dnevni boravak s panoramskim prozorima u unutrašnjosti

Mnoge moderne rezidencije imaju opsežne, uglavnom prazne zidove okrenute prema ulici. Rješenje je namijenjeno pružanju privatnosti vlasnicima.

Međutim, arhitekti ove kuće pronašli su u tome način izražavanja umjetničke misli, nasumičnim postavljanjem malih prozora duž fasade koji spektakularno sjaje u sumrak.

Betonska fasada kuće s malim prozorima

Prozirne ploče s apstraktnim uzorkom pružaju privatnost stanovnicima, stvarajući spektakularan dizajn fasade.

Stubište na ulazu

Ovaj posljednji primjer jasno pokazuje da zidni ukras može biti jednako funkcionalan koliko i umjetnički. Tanki sloj drvenih dasaka filtrira sunčevu svjetlost koja prodire u prozore široke fasade.

Vanjski dio kuće

U krupnom planu jasno se vide same ploče pričvršćene na okomite nosače duž cijele fasade.

Biljke kod kuće

Posebno je sjajno što su dizajneri proširili ideju dizajna fasade, odražavajući njezinu grafiku u uređenju unutarnjeg prostora. Zidovi ove kupaonice izgledaju kao negativna projekcija fasade — materijalna komponenta zauzima veći volumen od vizualne.

Betonski zid u kupaonici

Zanimljiv interijer: Novi život obnovljenog drva: čarobne dizajnerske sitnice u vašem domu

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: