Međukatni pojas kao strukturni element vanjskog dekora

Međukatni pojas s uzorcima

U arhitekturi se međukatni pojas naziva vodoravni element vanjskog ukrasa koji pokriva zgradu i vizualno dijeli razine među sobom. Međukatni pojas strukturira vanjski dizajn kuće i stvara potpornu liniju za smještaj prozora i drugih arhitektonskih komponenti. Unatoč činjenici da je geometrija ovog elementa prilično jednostavna, ostavlja mogućnost igranja s bojom, širinom i reljefom.

Prisutnost dva pojasa, od kojih jedan, strogo govoreći, nije međukatnica, vizualno je uravnotežila izduženu strukturu francuskih vrata koja se pretvaraju u prozore. Moram reći da su prozori uvijek nekako vezani za liniju pojasa: ili vise ili sjede na njemu.

Bijeli međukatni pojas

Pogledajte sličan dizajn: Retro užitak: lonci za cvijeće za cvijeće donose nevjerojatan stil u interijer

Ponekad je međukatni pojas prekinut nekim značajnim arhitektonskim elementom. Za razliku od običnih prozora, koji kao da se prilijepe gornjim kunaom za opasnu liniju ove kuće, veliki prozor pravokutnog erkera nalazi se točno na njemu, tvrdeći da ima izuzetnu pažnju prema sebi.

Siva kuća s bijelim međukatnim pojasom

Odvojeni međukatnim pojasevima, vodoravni dijelovi zidova mogu se završiti na različite načine i međusobno se razlikovati u boji i teksturi.

Bijeli međukatni pojas vile

Kada dominantni vertikalni element ne prekine tijek međukatnog pojasa, vanjski dizajn zgrade čini se promišljenijim i cjelovitijim. Na ovoj fotografiji donji kuna zabatnog nadstrešnice iznad stražnje terase vlasništva kuće poravnava se s linijom pojasa, zbog čega se gornji kat čini višim i reprezentativnijim.

Zeleni međukatni pojas vile

Zanimljiv interijer: Monumentalna estetika kolonade u modernoj arhitekturi

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: