Matteo Ragni: dizajn zajedno s tvrtkom, a ne za tvrtku

Dizajner Matteo Ragni u zrcalnoj sobi

Matteo Ragni objašnjava svoja načela za tjedan dizajna i kako uspijeva održavati poslovne veze dugi niz godina. Njegov najnoviji razvoj umivaonik za Azzurra, rebranding za Linvisibile, projekt za Artigo, nova serija za Plust i Razza za WoodyZoody.

Ako vam je zdrav razum važniji od stila, ako biste radije slušali, a ne radili emisije i radili kao tim, a ne vješali etikete, onda ste blizu vizije Mattea Ragnija.

Počeo je raditi na korporativnom dizajnu mnogo prije nego što se mjesto umjetničkog direktora počelo smatrati prirodnim produžetkom dizajnerske karijere, a to je posao koji predstavlja na Tjednu dizajna.

Instalacija Matteo Ragni za Oceanside

Nije lako postaviti smjer razvoja marke. Na tom putu morate birati između mnogih opcija, a prva od njih je odabir prijedloga (a to se ne odnosi na ispravnu gramatiku). Ragni naglašava stvaranje dizajna s tvrtkom, a ne za tvrtku.

Njegovo pravilo broj jedan nije nametati svoje mišljenje o organizaciji koja ima svoju povijest i svoj pristup, već slušati, analizirati i zajedno pronaći najbolje rješenje koje odgovara objema stranama. Zbog toga mu se obraćaju mnoge tako višesmjerne i različite tvrtke.

Razgovor s Matteom podsjeća na prijelaze hiperveza: svaki prozor otvara nove staze i slike povezane s prethodnim, a sam podsjeća na pokazivač koji utire put među svim tim informacijama.

Dizajner Matteo Ragni: transformacija u stolić za kavu za sudoper u Kini

Dizajner Matteo Ragni: slučajevi upotrebe školjke u vezi s oceanom

Dizajner Matteo Ragni: detaljni obrisi školjaka na Internetu

Govoreći na sajmu, uvijek se bavi poviješću tvrtke. Predstavljanje njegovog novog projekta za asa u Asa nije bila iznimka. Takav je i dizajn za Aimine, odražavajući njezinu priču u "aimine".

Njegova se priča uvijek temelji na činjenicama iz prošlosti koje slušateljima nisu uvijek poznate, ali definitivno zaslužuju spomen. Mnogi od njih postali su praktički legendarni: Milanska Podzemna željeznica djela iz Amapa, nenadmašno remek-djelo organizacije prostora i jedan od najnovijih projekata Amapa, nezaboravan originalnim pristupom korištenju različitih vrsta završnih obrada.

Pogledajte sličan dizajn: Jaime Molina: dirljive minijaturne skulpture muških glava noktiju i drveta

Još jedan primjer a-line serija za tvrtku za rotacijsko oblikovanje a-line. Zahvaljujući znanju o granicama čvrstoće materijala, Ragni je uspio stvoriti efekt nabora u suradnji s Ipainom, dajući površini živost i otpornost na habanje.

Matteova ljubav prema drvetu primjetna je, na primjer, u njegovom radu Azipa za Azipa.

Dizajner Matteo Ragni: drveni model za oceane

Dizajner Matteo Ragni: pogled izbliza na ocean

Dizajner Matteo Ragni: nacrti modela u vezi s oceanom

Još jedna značajka Ragnijevog pristupa radu je učinkovita suradnja s dugogodišnjim dizajnerskim partnerima.

Jedan od primjera je njegovo prijateljstvo s Amain, s kojim je osvojio dvije nagrade Amain ' Amain (2001. za biorazgradivi Pribor za jelo za Amain, 2014. za poklopce kanalizacije amain).

Njegova tvrtka, asa, objavio je novu verziju sklopive drvene kutije za mini ured koji je razvoj projekta na kojem je radio zajedno s asa za asa ' asa prije nekoliko godina.

Dizajner Matteo Ragni: stubište iz serije Ace

Još jedan projekt koji se ponavlja stvoren je u suradnji s NASA-om. Postoji li nešto zajedničko između naljepnice, torbe i police za knjige? Da, ako ih kombinira zajednička ideja upotrebe!

Prema Matteu, tvrtka u Aimini počela je izdavati naljepnice za odjeću, a zatim je prešla na rad na vrećicama za kruh koje se mogu prati u perilici. Zatim se prebacila na kartonske police za knjige koje se odlikuju funkcionalnošću.

Dizajner Matteo Ragni: skice djela na papiru

Pažljivost prema svijetu oko sebe omogućila je Ragniju da primijeti da se s iskustvom otkrivaju nove tajne dizajna. Čini se da je umivaonik za NASA-u suštinska jednostavnost svakodnevnog života.

Izgleda zastarjelo, ali je višenamjensko: u njemu možete prati kunalje i prati zube bez razmišljanja gdje staviti sve što vam treba. To je umivaonik opremljen posudom za pranje kunalja s rupama za vodu sa strane, kao i ogledalima i policama sve što je potrebno okupljeno je na jednom mjestu.

Dizajner Matteo Ragni: sudoper s policama i ogledalom

Unatoč svemu, najvažnija tema njegovog rada su odnosi. Njegovi drveni automobili s igračkama za Aisine zainteresirat će bilo koju obitelj, a ne samo usku kategoriju obožavatelja. Osim toga, Matteo redovito organizira neobičan projekt posvećen odnosima u vlastitom studiju.

"Internet" je "ručak u mraku", potpuno ekvivalentan slijepim datumima. To je rijetkost u svijetu dizajna, jer ovdje ne samo da možete steći nove veze, već i potpuno propasti.

Jedino pravilo koji su tamo došli ne bi se trebali poznavati niti raditi na istom području. Ponekad takvi susreti dovode do prijateljstva i učinkovite suradnje. 

Zanimljiv interijer: Možete li uskladiti arhitekte s njihovim poznatim remek-djelima?

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: