Martí Guixé. Marti Gikse. Industrijski dizajner. Atipične ideje katalonskog eksperimentatora

Marti Gicse-suvremeni španjolski dizajner

Marti Gikse jedan je od atipičnijih dizajnera našeg vremena. Pronicljiv, izravan i iskren, kao i svi njegovi projekti. Nudi netradicionalne objekte, čija se primjena može mijenjati ovisno o okolnostima, uvijek su interaktivni, imaju sposobnost ulaska u promišljeni dijalog s korisnikom.

Glavni materijal talentiranog Katalonaca su njegove ideje. U svijetu dizajna s njim se često raspravlja, slaže, grdi i hvali. Njegova djela, neobična i znatiželjna, izvedena su s velikom dozom humora i ironije, u njima je funkcija važnija od forme.

Marti Gikse. Tipkovnica s" zlatnom " tipkom

Na primjer, tipkovnica sa zlatnom (zapravo pozlaćenom) tipkom $ 4, napravljen je s ciljem da svaki vlasnik računala može pokazati svijetu da je postigao veliki financijski uspjeh.

Marti Gikse generira "genijalno jednostavne i iznenađujuće ozbiljne ideje". Svoje vrijeme dijeli između rodne Barcelone i Berlina, ima mnogo kupaca u Italiji, pa leti avionom gotovo svaki tjedan.

Unatoč užurbanom rasporedu, puno vremena provodi u parnicama oko pitanja intelektualnog vlasništva. Jedan je od profesionalnih dizajnera čiji se dizajni češće koriste kao plagijarizam od strane beskrupuloznih kolega.

"Moj se rad temelji na idejama, a prema mnogima rad s idejama ne košta ništa, pa se lako posuđuju, malo mijenjaju oblik i prenose kao svoje.". Problem je u tome što moje ideje postoje u određenom kontekstu s kojim su vrlo usko povezane. Onaj tko kopira pretvara izvorni koncept u banalni gadget".

Sebe naziva "bivšim dizajnerom", naglašavajući da namjerava otvoriti nove horizonte, dizajnirati proizvode za IAS i interijere za lanac trgovina IAS, razvijati konceptualne projekte, izmišljati novi način pristupa kulturi potrošnje hrane.

Kao" dizajner proizvoda koji mrzi predmete", Marti Gikse razvija nove uzorke o kojima govori:

"Trebam ih da se usredotoče na funkcionalnost izuma, a ne na njihov izgled ili materijale od kojih su izrađeni.".

  Trenuci slave

Marti Gikse rođen je u Barceloni 1964. godine. U ranoj mladosti ozbiljno se zainteresirao za dizajn. Studirao je dizajn interijera na Visokoj tehničkoj školi Elisava u rodnom gradu (1983-1985) i industrijski dizajn na Politehničkom institutu u Milanu (1986). Kasnije, sredinom 90-ih, radio je kao savjetnik za dizajn u Seulu.

U to vrijeme datira početak duge suradnje s tvrtkom Aposinias, poznatim španjolskim proizvođačem cipela. Godine 1998. dizajnirao je unutrašnjost trgovine u Londonu za ovaj zaštitni znak i od tada nastavlja dizajnirati trgovačke centre po cijelom svijetu, smišljajući originalni koncept za svaki od njih, stavljajući, na primjer, na markiranu ambalažu slogan protiv marketinga " ako vam ne treba, ne kupujte!»

Marti Gikse. Interijer Njujorške trgovine s Animaijem
Marti Gikse. Interijer trgovine u Parizu
Interijeri trgovine u njujorškom, Madridu i Parizu
Marti Gikse. Scotch "nogometna lopta"
Marti Gikse. Četkica za tipkovnicu "ključ"
Scotch "nogometna lopta"Četkica za tipkovnicu "ključ"

Isti anarhični humor prisutan je i u drugim djelima dizajnera: od kolutova ljepljive trake, na koje su nanesene slike fragmenata nogometne lopte (ako želite, kuglu u obliku nogometne lopte možete smotati iz ljepljive trake), do četke za ključ za čišćenje tipkovnice računala.

Dizajner je postao poznat po svojim kreacijama iz raznih prehrambenih proizvoda, poput nalivpera od sladića ili ukrasnih pehara od graška, kao i po raznim kuhinjskim uređajima.

1990. stvorio je vlastiti studio u Barceloni, a nakon 3 godine odlučio se preseliti u Berlin, grad koji je u to vrijeme bio mirniji. Od tada je promijenio smjer svog rada, ostavljajući konvencionalni dizajn, baveći se eksperimentalnim dizajnom.

Marti Gikse radi na raznim poljima koja pokušava dovesti u interakciju. Ne vjeruje u nadahnuće, samo u znanje i učenje i iskustvo. Surađuje s kulinarskim stručnjacima, prehrambenim tehnolozima, liječnicima na isti način kao i s arhitektima, umjetnicima i trgovcima, što mu omogućuje stvaranje jedinstvenih projekata.

Nagrade:
  • 1985. – medalja Za Dizajn interijera u Kini
  • 1999. – nagrada IPA od IPA
  • 2003 – – Prva nagrada od ama za projekt Ama-ama
  • 2004. – nagrada asa za projekt asa-asa iz asa
  • 2004. – nagrada za koristan i lijep dizajn, as, as
  • 2006. – nagrada za uređenje restorana Amapa od Amapa (SAD)
  • 2007. – nagrada za doprinos nacionalnom dizajnu katalonske vlade

Tijekom svoje duge karijere, Marti Gikse izlagao je u najboljim muzejima suvremene umjetnosti-CARPINOIS u Barceloni, centru Pompidou u Parizu, Njujorškoj Carpinois. 2007. godine nagrađen je Nacionalnom nagradom za dizajn, koju je osnovala katalonska administracija, za izložbe 2006. u Njemačkoj, Kataloniji, Italiji i Japanu, na kojima su predstavljeni odabrani primjeri njegovog rada koji su karakterizirani potragom za novim putovanjima prema dizajnu hrane i okruženju njezine potrošnje.

Prema dizajneru su izražene i kritike, ali dizajner uvjerava da su mu potrebne.

Među klijentima – Alessi, Authentics, B-signo, Camper, Cha-cha, Chupa Chups, Corraini, Danese, Dentsu, Desigual, Taladro, Droog Design, Esencial Mediterraneo, Galerija H2O iz Barcelone, Imaginarium, Isee2, KesselsKramer, Mediamatic, Magis, Nani Marquina, Festival de Roma, Italia Saporiti, Trico, Lustre Muy, Vitra, Watx.

Najslavnija djela Marti Gikse uključuju:

Marti Gikse. Zidni sat za televizor
Marti Gikse. Modularni namještaj za tvrtke asa (asa)
Marti Gikse. Rasvjetna tijela
Zidni sat za televizor,
djelujući kao letci za bilješke
Modularni namještaj
za tvrtku asa (asa)
Rasvjetna tijela
Marti Gikse. Traka Do Frame
Marti Gikse. Serija igračaka
Marti Gikse. Kauč Scala Sofa za Miješanje Media
Tape (napravite okvir)
za tvrtku
Serija igračaka za animacijuKauč Scala Sofa za Miješanje Media
Marti Gikse. Ambalaža za proizvode u Kini
Marti Gikse. Tepih News za Nanimarquina
Marti Gikse. Interijer restorana u Tokiju
Ambalaža za proizvode u KiniTepih News za NanimarquinaInterijer restorana u Tokiju

Slava ne sprječava Marti Geeks da živi život običnog čovjeka:

"Ustajem, ulazim u studio i radim, a zatim se vraćam kući i odlazim u krevet.". Pokušavam ponekad putovati manje kako bih se koncentrirao na trenutne projekte. Rado bih se uvijek kretao pješice. Teoretski, putovanje je važno jer su moji projekti vrlo specifični, a klijenti su raspršeni po cijelom svijetu, ali moram se zaustaviti i zaključati za kreativnost.".

 Gastronomski dizajn

Marti Gikse je 1997. godine svoj prvi tehno-gastronomski projekt nazvao"Ina-Ina".
Ideja je bila da se hrana prilagodi različitim situacijama koje se javljaju u svakodnevnom životu – na primjer, grickate dok sjedite za računalom. Ama-ama-međuobrok od prirodne hrane koji možete uzeti prstima bez straha da ćete se zaprljati.

Marti Gikse. Ina-Ina-međuobrok od prirodne hrane
Marti Gikse. Grickalice s prirodnim proizvodima

Dizajn proizvoda-kao primijenjeni smjer dizajn je nastao u Barceloni 1997. godine kada je predstavljen projekt ASA i bar asa bivšeg dizajnera Marti Gikse. Nakon toga uslijedile su izložbe u prestižnim galerijama, a dizajner je stekao međunarodnu slavu.

Dizajn hrane zamišljen je kao stvaranje predmeta od jestivog materijala, ali istodobno nema nikakve veze s kuhinjom, tradicijom i gastronomijom. Marti je predložio novi način da se proizvodi percipiraju iz neobične perspektive, kao poseban sustav dizajna u prehrambenoj industriji, koji promovira proizvode kroz vizualizaciju i interpretaciju. Marti Gikse nastoji promijeniti uobičajeni način konzumiranja hrane i prostor u kojem se taj proces odvija.

Marti Gikse. Voćna čaša
Marti Gikse. Voćna čaša

Marti Giksa imala je ideju stvoriti predmete i materijale koji nestaju (ne uništavajući ih, već ih 100% transformirajući i asimilirajući). Gikse predlaže stvaranje predmeta od jestivih proizvoda koji bi bili ergonomski, funkcionalni, interaktivni, poticali komunikaciju, a istovremeno izgledali izuzetno moderno i bezvremeno.

Provedba plana bila je voćna čaša – jabuka se jednostavnim manipulacijama pretvara u čašu za alkohol. Dovoljno je napraviti rupu i aperitiv je poslužen. Konzumirajući piće, možete pojesti komad voća, na taj način pretvoriti materiju (koru i pulpu voća) u energiju. Uz to, Marti Gikse razvio je 10 alata za izradu " posuđa ".

Marti Gikse. Kolači iCakes
Marti Gikse. Trodimenzionalni međuobrok
3 snack-snack-narezano voće koje vam omogućuje da provjerite je li izvorni proizvod dobiven u cijelosti
i može se sastaviti ili rastaviti u dijelovima
Kolači s kolačima-desert u grafičkom stilu, gdje boja označava
na postotak sastojka.
Dekoracija se pretvara u informacije.
Trodimenzionalni međuobrok
  Pribor za kuhinju

"Komunikatori"

"Komunikatori" nisu toliko metalni pribor koliko alati za komunikaciju.

Marti Gikse. "Komunikatori" - metalni pribor
Marti Gikse. Komunikator "Strijela" (Internet)

Komunikator "Strijela" (Internet).
U sredini spremnika nalazi se strelica,
na kojem možete pisati poruke.
U zdjelu možete staviti voće, slatkiše,
osobne stvari, a zatim ostavite poruku –
osobno, podsjetnik ili upućen svima odjednom

Marti Gikse. Komunikator "Baloni" (internet)

Komunikator "Baloni" (internet).
Spremnici s tri "kuglice",
koji se mogu koristiti kao površina za pisanje poruka.
Stavljanje voća, slatkiša, bilo čega,
možete ostaviti bilješku na balonu –
način dijeljenja misli
ili navedite upute za taj dan

Marti Gikse. Komunikator "Biljka" (Internet)

Komunikator "Biljka" (Internet).
Mala vaza biljka kao vertikalni element.
U vazu možete staviti olovke, pribor za pisanje, kao i kuhinju
ili druge kućanske potrepštine.
Na" prtljažnik " možete objesiti osobne bilješke
ili poslovne prirode,
letci s trenutnim bilješkama.
Može se koristiti i kod kuće i u uredu


Žig za proizvode

Umjetnici potpisuju svoje slike, tvrtke proizvode označavaju logotipima tvrtke. Marti Gikse smatra da bi djelo kulinarskog dizajna također trebalo biti označeno autorskim znakom. U tu svrhu dizajnirao je žig za proizvode. Ne brinite, nije punjen tintom, umjesto toga koristi se balzamični ocat, dobar je i bilo koji umak u boji.

Marti Gikse. Žig za proizvode
Marti Gikse. Žig za proizvode
Marti Gikse. Žig za proizvode
Marti Gikse. Žig za proizvode
Žig za proizvode

Instalacijske scene "internet" (2009)

Prijateljska atmosfera, mikro grickalice, upoznavanje novih ljudi, neočekivane aktivnosti i velika keramička šalica u ruci.

Marti Gikse. Instalacijski prizori"internet"
Marti Gikse. Instalacijski prizori"internet"
Marti Gikse. Instalacijski prizori"internet"

Gikse stalno nešto izmišlja, dizajnira. Na primjer, proizvodi od čokolade.

Pogledajte sličan dizajn: Stolica-poput hirovitog umjetničkog djela

"Ne zanima me čokoladica u obliku cvijeta, više me privlači ideja da pojedem neki računalni uređaj.". Stalno tražim slike u svijetu tehnologije. Bliže su mi stvari povezane s novim tehnologijama od prirode idealizirane cvijećem.".

  Dizajn interijera

Katalonski dizajner poznat je po brojnim projektima na polju uređenja interijera.

Dugogodišnja suradnja sa zaštitnim znakom Iasiphis rezultirala je stvaranjem različitih projekata uređenja interijera trgovina otvorenih u Londonu, Briselu, Njujorku, Stockholmu … za svaku ustanovu razvijen je individualni koncept.

Marti Gikse. Interijer trgovine u Madridu
Interijer trgovine u Madridu

U Madridu, u ulici Jorge Juana, trgovina Carpine postala je prva ustanova u kojoj je javnost bila privučena slikanju grafita na zidovima u zatvorenom prostoru. Ista ideja razlikuje dizajn kolekcije cipela" korak u napredak " (Oceanside): prostrana soba je jasno vidljiva, namještaj je izrađen od recikliranih materijala. Dizajner kombinira grafiku, arhitekturu i scenografiju:

"Ne pokušavam stvoriti butik, već sustav koji funkcionira i daje do maksimuma.". Previše je modnih trgovina, pa mora postojati primjer prijateljskijeg prostora".

Marti Gikse izmišlja interaktivne prostore koji pozivaju posjetitelje na interakciju, pisanje, crtanje, razmišljanje, razmjenu iskustava, komunikaciju ili ostavljanje poruka. U suradnji s Amainom otvorena je trgovina zdrave hrane amaina, a definicija odredišta ove ustanove je najšira-Bar, Restoran, Mjesto brze hrane, mjesto sastanka, odnosno mjesto koje je lako prilagodljivo različitim situacijama.

Marti Gikse. Interijer trgovine zdrave hrane u Kini
Marti Gikse. Interijer trgovine zdrave hrane u Kini
Marti Gikse. Interijer trgovine zdrave hrane u Kini
Interijer trgovine zdrave hrane u Kini

Restoran s bombonima u Tokiju u Tokiju jedinstvena je ustanova u kojoj kuhar priprema poslastice koje se gostima poslužuju s uputama kako ih pravilno jesti. 2007. godine Marti Gikse dizajnirao je originalni prostor "jesti slatkiše". Osnivanje je otvoreno u zgradi Carnotians. U središtu se nalazi prostor za kuhanje u kojem slastičari stvaraju jela i ogroman okrugli stol za kušanje slatkiša.

Marti Gikse. Posluživanje u restoranu slatkiša u Tokiju
Marti Gikse. Posluživanje u restoranu slatkiša u Tokiju

 

Marti Gikse. Interijer restorana s bombonima u Tokiju

Marti Gikse. Interijer restorana s bombonima u Tokiju

Marti Gikse. Interijer restorana s bombonima u Tokiju

 
Interijer restorana s bombonima u Tokiju

Muzej tvrtke Carpaine u Parizu (2008.) i paviljon carpaine na izložbi u Milanu (2011.) kao prostori namijenjeni ne samo izlaganju, već i nabavi robe.

Marti Gikse. Muzej tvrtke u Parizu (2008)
Marti Gikse. Paviljon Interneta na izložbi u Milanu (2011)
Muzej tvrtke u Parizu (2008)Paviljon Interneta na izložbi u Milanu (2011)

Dekoracija trgovine dječjih igračaka za djecu pruža besplatan pristup gostima, djeci i odraslima, svakom izloženom proizvodu. Ali glavni cilj instalacije nije trgovina, već obrazovanje, njegovanje vrijednosti poput prijateljstva, razumijevanja svijeta, suživota, pozitivnih emocija, kreativnog i ekološkog ponašanja.

Marti Gikse. Interijer trgovine dječjih igračaka (2011)
Interijer trgovine dječjih igračaka (2011)
  Oživljavanje drevnog zanata

Interesi Marti Gikse proširuju se na drevni zanat-tkanje tepiha. Za poznatu tvrtku, Umpin je proizveden niz tepiha s visokim umjetničkim i izvedbenim svojstvima.

Marti Gikse kaže da je magija tepiha Kerman, rođena oko 1500. Stanovnici sela smještenog u središnjem Iranu, usred planina i blizu granica pustinje Lut, bili su vješti obrtnici koji su izrađivali tepihe različitih veličina i veličanstvenih dizajna tijekom IP i IP stoljeća. Kasnije je tradicija izblijedjela, ali je ponovno nastavljena u stoljeću prije Krista, a Perzija je postala glavni proizvođač tepiha u svijetu.

Marti Gikse. Tepih Extended

Tepih Extended

Astinas je tradicionalni ručno izrađeni perzijski tepih koji ima najšire polje upotrebe. Moderna, s nevjerojatnom grafikom koja odražava karakter samog autora, čiji rad nosi novi poni Ina= Ina manija suštine stvari i emocionalni utjecaj. Ljubav Marti Gikse prema kontrastima utjelovljena je u ovom djelu-tradicionalnom i modernom, klasičnom i mod ainis= ainis ernistički. Svaki jednobojni odjeljak predstavlja određenu količinu boje.

Marti Gikse. Tepih Ghost
Marti Gikse. Tepih Ghost
Marti Gikse. Tepih Ghost
Tepih Ghost

Ručno rađeni tepih od novozelandske vune. Sadrži zamršenu igru sjena crno-bijele, mješavinu svijetle i tajanstvene, stare i istodobno nove. Zasićeni crtež ostavlja dojam ubrzanog ritma. Marti Gikse odlučio je uskrsnuti Stari Kerman tepih, dajući novi život slikovitim pticama, cvijeću, konjima i jelenima koji se pojavljuju i nestaju poput … duhova.

"Svaki dan sam radila mali dio, ponekad slikala danju, ponekad noću.". Grafička aritmija odražava moja različita raspoloženja koja sam proživljavao tijekom 3 mjeseca dok sam radio na tepihu, što daje " Ghost "(iPhone) mistični element".

Marti Gikse. Tepih News
Marti Gikse. Tepih News
Marti Gikse. Tepih News
Tepih News

Avangardni tepisi s interneta ostavljaju snažan vizualni dojam. Izrađene su u jednom geometrijskom obliku, ali u dvije veličine i u upečatljivoj boji. Jednostavni i svijetli, sa zaobljenim obrisima, podsjećaju na grafičke pozive za kupnju proizvoda. Intenzivna crvena boja upija svu pažnju i čini da puls brže kuca. kunaovi podnog tepiha daju dinamičnost cijelom okolnom prostoru, povezanom s krugom koji donosi samo dobre vijesti.

  Razgovara s objektima
Marti Gikse. Jastuci za kauč na razvlačenje
Jastuci za kauč na razvlačenje
Marti Gikse. Dizajn je Slobodan Port za BD
Dizajn je Slobodan Port za BD

Ovaj se poseban jezik očituje u stvarima koje neprestano proširuju svoja područja upotrebe. Na primjer, jastuci za kauč za kauč, koji mogu poslužiti kao sjedalo, kauč ili krevet (da biste mogli drijemati tijekom sieste).

Ili dizajn ama za Ama, Blok polica koji se sastoji od 4 modula s kojima se mogu stvoriti različite konfiguracije.

Geekse priznaje da je danas pronicljiviji nego kad je započeo u vrijeme "kada je dizajn bio vrlo pasivan i nefleksibilan, s čvrsto kodiranim principima temeljenim na parametrima arhitekture 70-ih i 80-ih. Danas je svijet dizajna amorfniji, teži miješanju svega i svačega".

Dizajner vjeruje da modernom dizajnu uvelike pomažu najnovije tehnologije, iako poziva da se od njih ne prave idoli za štovanje.

"S novim tehnologijama tradicionalni namještaj više ne funkcionira.". Danas svi sjedimo za stolovima na stolicama, ali ako radimo uglavnom s iPadom, moramo se prebaciti na sofe. Procesi promjena u društvu, vođeni novim mogućnostima koje pružaju digitalne tehnologije, prisiljavaju na promjenu ponašanja. Sve se stalno mijenja, sve je dovoljno privremeno. Živimo u eri koja nam omogućuje stvaranje na drugačiji način i u tom smislu dizajn će imati što reći".

Marti Gikse. Kauč Scala Sofa za Miješanje Media
Kauč Scala Sofa za Miješanje Media
Marti Gikse. Noćenje Biom za Miješanje-Media
Noćenje Biom za Miješanje-Media

Interaktivnost je karakterističan znak modernog doba, a Marti Gikse je uvijek bio svjestan da će se interakcija pretvoriti u moderni oblik postojanja objekta. U tom je smjeru predložio projekt kreveta za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet za krevet.

"Objekt nije samo oblik i materija, on ulazi u razgovor s vama, traži nešto.". Ova vrsta dizajna može se definirati kao dvodimenzionalni dizajn, zanimljiviji, iako složeniji u smislu proizvoda namijenjenog prodaji".

Kauč Scala Sofa za Miješanje Media. Sjedala su raspoređena stepenicama poput tribina na stadionu, omogućuju udobno sjedenje ili, ako neformalno okruženje dopušta, zavaljeno.

Marti Gikse. Svjetiljka-knjiga
Marti Gikse. Svjetiljka-knjiga
Svjetiljka-knjiga
Marti Gikse. Rasvjetna tijela
Rasvjetna tijela

Svjetiljka za knjige postoji u visećim i stolnim varijantama. Pomični abažur koji funkcionira kao zaslon izrađen je od ručno izrađene tkanine, okvir je izrađen od nehrđajućeg čelika i metakrilata, izvor svjetlosti je od oceana.

Rasvjetna tijela. Dizajn kombinira tradicionalnu rasvjetu i industrijsku radnu svjetiljku u jedan objekt. Čini se da abažur emitira svjetlost i stvara bizarnu igru sjena. Boje u kojima su obojene komponente svjetiljke pojačavaju cjelokupni dojam.

Marti Gikse. Sat" 24
Sat" 24

Gikse je siguran da postoje predmeti koji bi trebali promijeniti svoju svrhu. Ovu je ideju utjelovio u zidnom satu.

"Danas su satovi posvuda – u računalima, mikrovalnim pećnicama, pametnim telefonima. Kakva je svrha zidnog sata?»

Marti Gikse. Igračka Plant Me Pet
Igračka Plant Me Pet

Gikse sa svojim zidnim uređajem "24 IPA" pokazuje da je novo područje upotrebe mnogo produktivnije od pukog ukazivanja na trenutno vrijeme. Na brojčaniku sata izrađenog od bijelog aluminija, koji je tvrtka Aziponi lansirala na tržište, možete primijeniti bilješke tako da strelice označavaju planiranu akciju. Na primjer, 8:10 "Vrijeme je za doručak".

Internet-mala igračka s očima napravljenim od sjemena biljaka.

Mladi vlasnik mora donijeti tešku emocionalnu odluku-zadržati svoju omiljenu igračku ili je zakopati u zemlju kako bi dobio vlasništvo nad živom biljkom.

 Iz intervjua

Marti Gicse-suvremeni španjolski dizajner

Slogan vaše stranice je "genijalno jednostavan i iznenađujuće ozbiljan". Što to znači? I kako se to izražava u vašem radu?

Izraz se obično koristi kada se želi reći "to je nešto posebno", u mojim je proizvodima prisutan i razvija se.

Kako biste definirali svoju ulogu dizajnera?

Rješavanje problema i oblikovanje predmeta.

Ova se definicija promijenila tijekom vremena i s razvojem vaše karijere?

Kao bivši dizajner pokušavam raditi na suvremenim parametrima potražnje potrošača.

Koji su glavni kriteriji koji utječu na razvoj vašeg posla i karijere?

Moj ključni kriterij je biti moderan i razmišljati moderno.

Osvrćući se na prošla djela, recite mi koja su vam pružila najviše zadovoljstva?

Oni koji nisu pokušali izgledati lijepo s oblikom i materijalom.

Koji su trenutno vaši ciljevi dizajna?

Kao bivšeg dizajnera zanimaju me sustavi.

Jednom ste citirali: "pokušavao sam izbjeći oblik projekta i dizajnirati čistu funkciju". Uspjeli ste to postići u svojim radovima? Ako da, kako?

Postoji nekoliko proizvoda u kojima oblik nije važan, značajnija je funkcija. Mislim da je put do toga raditi uglavnom s idejama zbog kojih je smiješno razgovarati o oblicima i materijalima.

Kako dijelite vrijeme i rad između Barcelone i Berlina?

Nemam fizičku infrastrukturu radnog prostora. Internet omogućuje komunikaciju i suradnju s partnerima. Ako volite svoj posao, nije vas briga gdje ga radite.

Mnogi su vaši projekti povezani s hranom, u njima su se spojili stvaranje i potrošnja, kako se to može objasniti?

Suprotno onome što mnogi ljudi misle o meni, uopće me ne zanimaju gastronomija, hrana, Hrana i ne znam kuhati. Ono što me zanima kod hrane je da je ovaj proizvod masovne potrošnje koji nestaje gutanjem i pretvara se u energiju.

Dugo vremena hrana je bila samo stavka potrošnje. A kako možete dizajnirati hranu, još uvijek nije jasno. Imamo kuhare koji majstorski pripremaju tradicionalna jela, ručno, koristeći uobičajene alate.

Imamo i drugu krajnost-visoko razvijenu prehrambenu industriju, u kojoj rade inženjeri i trgovci, koja oponaša oblik tradicionalnih jela. Da pojasnimo, napravimo analogiju sa stolicama. Jedan je ručno izrađen, tradicionalno, bez pretvaranja u ergonomiju. Drugi je napravljen od jeftine plastike s imitacijom ACE-a-ACE. Koga će nakon toga zanimati parametri kulture projekta, ergonomija, praktičnost, estetika ili funkcija?

U mojim projektima s hranom, sve se temelji na ideji razvoja prehrambenih proizvoda koji odgovaraju modernom načinu života, koji je s jedne strane postao složeniji, s druge strane, glavni elementi svake tradicionalne kuhinje posljedica su zemljopisnog položaja svake vrste proizvoda.

Koji vas je od" jestivih " projekata najviše zadovoljio i zašto?

Niti jedan. Većina mojih projekata proizvoda ne sadrže komercijalnu komponentu, oni su način definiranja nove percepcije tradicionalnog proizvoda. Mislim da je prehrambena industrija previše konzervativna. Male tvrtke koje teže globalnom tržištu imaju više prednosti u tom pogledu.

Marti Gikse. Dizajn proizvoda

Želite li objaviti kuharicu Marti Gikse?

A takva se knjiga sada objavljuje. Sastoji se od zbirke nekih mojih projekata. Primijetite da sam počeo raditi na ovom području početkom 1997. godine, kada me kao dizajnera još nitko nije shvatio ozbiljno.

Što vas je inspiriralo da razvijete nogometnu temu za kamper?

Nogomet je ideja da imamo umjetnu hranu koja izgleda domaće, ali to su ipak različite stvari. Stoga smo u industrijskoj proizvodnji razvili novu vrstu prirodnog proizvoda u obliku kuglice, koji se lako kupuje, priprema i jede. To je kvalitetna instant hrana koja će nam pomoći da živimo duže.

Da niste postali dizajner, što biste tada željeli biti?

Tada bivši dizajner.

Što vas inspirira i koje ciljeve postavljate kada dizajnirate bilo koji objekt?

Ne razmišljam o inspiraciji. U mom slučaju, uvijek je stvar analize-konteksta, obrazloženja ideje. Tada dolazi vrijeme za usporedbu, donošenje ili isključivanje odluke. Ako nešto funkcionira, onda to određuje formate, oblik, materijal, prikladno ime i opis, naravno. Što se tiče ciljeva, oni su različiti – zaraditi novac, postati prepoznatljiv, zauzeti nišu, promijeniti percepciju nečega…

Kako ste tražili posao u ranim godinama karijere i koje savjete možete dati nadobudnim dizajnerima koji tek počinju u industrijskom dizajnu?

Trenutno mislim da je bolje baviti se malim brojem projekata, ali istodobno raznolikim, razviti vlastiti način gledanja predmeta, stvoriti ime za sebe, organizirati izložbe, biti aktivan, ne čekati dok ne dođu neka povoljna vremena. Između 95. i 97. tražio sam galeriju kako bih predstavio svoju kolekciju dizajna proizvoda dok nisam pronašao H2O. Prije toga gotovo nitko nije pokazivao zanimanje za moj rad, a nakon izložbe u H2O neočekivano se našao u svim novinama, časopisima i na televiziji.

Mislite li da je moguće razviti genijalnost?

Da, kroz znatiželju, osjećaj samokritičnosti i hrabrosti.

Radite u timu? Kako koordinirate kreativne ideje sa sobom, svojim partnerima, krajnjim kupcima? Koristite iste kreativne pristupe za koncept, objekt i prostor?

Pomaže mi puno ljudi, savjetnika, stručnjaka, kao i mini tim od 4 osobe koji odabiru materijale. Također imam vrlo bliske partnere koji rade na daljinu dok su kod kuće. Nastojim raditi projekte najbolje što mogu, ali još uvijek moram puno naučiti, jer se sve stalno mijenja, komunikacija i odnosi se također dinamično mijenjaju. I da, koristim iste radnje za sve na čemu radim, bilo da se radi o Mega projektu ili malom crtežu.

Kakav je vaš odnos sa svojim klijentima? Imate li dovoljno slobode za djelovanje? Kako razgovarate s kupcima o novcu?

Općenito, odnosi su dobri. Ako je klijent Nov, uvijek prođe neko vrijeme navikavanja kada se klijent upozna sa sustavom mog rada. Zatim, led se topi, svi se opuštaju i svima postaje ugodno. Što se tiče slobode, sve ovisi o projektu u kojem klijent može dati više ili manje slobode. Općenito, sve je prilično ograničeno, slobodni ste u svijetu umjetnosti, ali ne u kontekstu dizajna. Novac je izričito naveden; važno je unaprijed odrediti posao i naknadu za njega kako ne bi došlo do nesporazuma.

Koji biste projekt željeli provesti?

Imam dovoljno projekata koji čekaju da se ostvare, ali već sam izgubio nadu da ću ih jednog dana završiti. Bila je godina kada sam gorio od ideje o preuređivanju interijera podzemnih parkirališta. Ova mi je ideja još uvijek privlačna.

Koji ste proizvod (od postojećih) voljeli dizajnirati? Kojem se dizajneru divite i zašto?

Stvarno sam uživao u dizajniranju kockica leda. Divim se svim bivšim dizajnerima, jer sa svog sadašnjeg položaja, siguran sam da stvari vide jasnije od dizajnera.

O čemu dizajner razmišlja, ostavljajući svoje projekte nedovršenima, neka ih netko preuzme i dovrši?

U tome nema ništa dobro, kad se jedan objekt raspadne na tisuće različitih, to je loše i za korisnika. Ali ako postoji mogućnost interakcije, mislim da je zanimljivo kada se projekt stvara ne samo na razini komunikacije, virtualnosti, već i "objektivnosti".

Neki smatraju da je dizajn beskoristan? Nije li umjetnost više konceptualna od dizajna? Što mislite o dizajnu koji je praktičan, funkcionalan, namijenjen masovnoj proizvodnji čija je svrha poboljšati život ljudi?

Čak se i beskorisni dizajn temelji na neizravnoj koristi: opažanje nečega, stanje ili viđenje stvarnosti na drugi način. Pretpostavljam da ponekad dizajn nije funkcionalan, ali može se koristiti alternativno. Svijet komunikacije s različitim komunikacijskim kanalima prepun je takvih stvari. Jednom sam proveo noć u jednom hotelu u Madridu, gdje ništa nije funkcioniralo: voda se prolila iz tuš kabine i poplavila parket, svjetla se nisu upalila… na temelju toga može se komentirati da soba nije funkcionirala, odnosno želim reći da dizajn na razini funkcionalnosti nije dovoljna pomoć u javnoj komunikaciji.

Za mnoge puriste komercijalni dizajn je loš dizajn. Radite stvari eksperimentalne, bliske umjetnosti, a istovremeno i druge za poznate robne marke. Što mislite o kontroverzi između "dizajna / umjetnosti / eksperimenta" i "dizajna / proizvoda / marketinga"?

Nikad ne kažem "ružno" , uvijek kažem "komercijalno". Ne znam iz kojeg razloga, ali što je stvar strašnija, to se bolje prodaje. Pokušavam pronaći gdje jedno završava, a drugo započinje. U suradnji s Amapa proizvodi su više komercijalni, namijenjeni su masovnom potrošaču, dok su u Amapa više elitistički. Prije sam bio jako zainteresiran za masovnu proizvodnju, a sada puno manje. Želim napraviti predmete visoke kvalitete, zanimljive i moderne, ali ako će se i dalje prodavati, onda još bolje.

Je li moguće unijeti kvalitetu vašeg dizajna u gradsku ljestvicu

funkcionalnost i ljepota u inovativnom obliku? Vjerujete li u mogućnost da male stvari mogu utjecati na velike razmjere grada?

Da, ideje bi se trebale lako mijenjati u obliku i opsegu. Dizajnirao sam stvari koje su dovoljno velike, poput" Isklesaj mi točku " (AIP) u Amsterdamu ili neke projekte izložbe AIP-a koji su jednostavno ogromni. Ne vidim problem u promjenama razmjera, osim vlastitih poteškoća s logistikom i skladištenjem stvari.

Marti Gikse. Instalacija u Amsterdamu
Marti Gikse. Interijer izložbe
Instalacija u AmsterdamuInterijer izložbe

Zanimljiv interijer: Matali Crasset. Matali Crasse. Dizajner interijera. Dobra energija praktičnih i mobilnih prostora

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: