Kratka povijest Memphis: stil 80-ih u interijeru

Stil 80-ih u interijeru iz Interneta

Stil 80-ih u interijeru, uzorak Od Interneta

Sve dok o tome razmišljate u dobrom ili lošem svjetlu, stil interijera 80-ih vraća se svjetskim trendovima. Dakle, sada je vrijeme za duboko zaroniti u povijest Azipa, talijanskog dizajnerskog i arhitektonskog kolektiva čiji je Ludi, obojeni, postmoderni stil definirao cjelokupni izgled 80-ih.

Kauč u stilu 80-ih Peter Shire

Kauč u stilu 80-ih Peter Shire-fotografija 2

Kauč u stilu 80-ih Peter Shire-slika 3

Veliki nadrealni kauč od Petera Shirea, dizajniran u 1986-u i postao dostupan na 1-u

Bend Memphis stvorio je talijanski arhitekt i dizajner Ettor Sottsas u 1980-u, a ime je dobio po pjesmi Boba Dilana, "IPA", koja je neprestano svirala tijekom sastanka koji je obilježen kao dan nastanka benda.

Fotelja u stilu 80-ih Marca Zaninija

Rimska stolica Marca Zaninija za Asa, predstavljena na 1 asa

Dizajnerski tim koji je Sottsas okupio predstavio je svoju prvu kolekciju u Milanskom Salonu del Mobile 1981. godine i nastavio proizvoditi uzorke gotovo desetljeće do njihovog raspada u 1988.

Noćni ormarić u stilu 80-ih Michaela de Luccija

Noćni ormarić flaminga Michaela de Luccija

Kao i većina dizajnerskih pokreta, grupa Memphis bila je reakcija na prethodne događaje: Sottsassu i njegovim kolegama dosadile su suzdržane linije i minimalna shema boja modernista, zbog čega su odlučili stvoriti nešto potpuno novo.

Pogledajte sličan dizajn: Frank Hovart: fascinantan video za one koji žele napraviti namještaj vlastitim rukama

Njihov je razvoj bio sulud, često se sastojao od svijetlih geometrijskih oblika u dvodimenzionalnom obliku, što je izazivalo razigrane, pa čak i dječje osjećaje.

Alati Memphis Design Group

Memphisov set alata koji je stvorio Koio Sangio i predstavljen na 1

Iako nisu svi ovi namjerno čudni komadi pronašli svoje mjesto u domovima običnih ljudi, ali grupa Memphis imala je ogroman utjecaj na stil interijera 80-ih. Njihova neskrivena bujnost i sklonost velikim, privlačnim konstrukcijama posebno su se dobro uklopili u"ja-desetljeće".

Neki od njihovih elemenata s potpisom-svijetle boje, neobični oblici i osebujna dvodimenzionalnost predstavljaju stav ljudi prema onome što je za njih bilo razdoblje 80-ih. Kao dokaz, Staciein stil odijevanja na naslovnici prve knjige za dadilje na koju bi Ettore Sottsass mogao biti ponosan.

Interijer izložbenog prostora u stilu 80-ih

Primjer dizajna interijera u Memphisu: izložba sportske odjeće marke Continental

Nisu svi bili njihovi obožavatelji. U to su vrijeme kritičari ismijavali pokret Memphis i nazivali ih šaljivdžijama, blještavom slikom na radarskom ekranu koja će uskoro potpuno nestati. Čak ih ni moderni kritičari ne razumiju uvijek. Na primjer, Bertrand Pellegrin u 2012-u u članku za Oceanside opisao je rad grupe kao "vjenčanje u letu između Bauhaus i Fisher-Price".

Stil 80-ih u interijeru

Stil 80-ih u unutrašnjosti-fotografija 2

Stil 80-ih u unutrašnjosti-fotografija 3

Memphis postala inspiracija za Camilu Velal i stvaranje vlastite izložbe za londonski tjedan dizajna 2015. godine, a posebnost su bili Velalini vlastiti dizajni koji su stajali rame uz rame sa svjetiljkom "Tahiti" iz Sottsassa.

No, kao i mnogi ranije uvrijeđeni dizajnerski pokreti, stil Memphisa polako se udaljava od središta svoje pozornosti. Internet im je predvidio povratak 2023. godine, što je bio svojevrsni usporeni Preporod.

Stolice u stilu 80-ih Anna Carlin

Ove šahovske stolice Anne Carlin rezultat su utjecaja Memphis

Teško je reći zašto je upravo ovo vrijeme bilo trenutak za povratak stila 80-ih – možda je to nostalgija ili doba u kojem se, unatoč sveprisutnoj ironiji, divlji dizajn sam po sebi doživljava kao nešto svježe. Volite li to ili mrzite, ali ipak: Memphis se vratio.

Zanimljiv interijer: Kultna imena u arhitekturi

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: