Kolonijalni stil nije odmah razumljiv. Razmetljiv luksuz robovlasnika

Dnevna soba u kolonijalnom stilu

Kolonijalni stil pojavio se i oblikovao spontano u 16. i 17. stoljeću, tijekom razdoblja razvoja i kolonizacije Azije, Afrike i Amerike od strane Europljana. Ovaj stil interijera kombinira europski klasicizam i egzotiku Istoka i Divljeg zapada.

Nema jasne dogme, ali se mogu pratiti utjecaji lokalne kulture, što svakoj koloniji daje svoju stilsku orijentaciju. Međutim, zajedničke značajke i dalje postoje, što je, u stvari, omogućilo razlikovanje kolonijalnog interijera u zasebnom neovisnom stilu dizajna.

Naravno, prvo mjesto u unutrašnjosti je egzotično. Prisutnost raznih lokalnih nacionalnih atributa – paravana, ritualnih maski, oružja, posuđa, predmeta za kućanstvo, Božjih figura, figurica, slika i drugih najrazličitijih slika životinja je obavezna.

Kombinacija naizgled nespojivih predmeta i tehnoloških materijala također je značajka stila, manifestacija utjecaja različitih, ponekad polarnih kultura.

Uređenje interijera u kolonijalnom stilu

U rasporedu interijera nema jasne podjele na funkcionalne zone, za djelomično ili potpuno ograničavanje prostora često se koriste zasloni i tekstilne zavjese.

Unutrašnjost kolonijalnog stila je jednostavna, dok se materijali uglavnom koriste prirodni-kamen – glina, koža, drvo. Štoviše, uzima se stablo, uglavnom egzotičnih vrsta: guma, tulipan, crvena, Tisa, orah, Palma od ratana.

Pogledajte sličan dizajn: Emocionalna umjetnost ? umjetnikova samostalna izložba u galeriji Astinia

Posebna pažnja posvećuje se namještaju – izrađen je od bambusa, ratana ili drveta. Namještaj od bambusa je lagan i elegantan, ali rijetko se nalazi u čistom obliku, češće se trska kombinira s ratanom, ponekad s kožom.

Bijeli zidovi u kolonijalnom stilu

Namještaj od ratana odlikuje se priličnom čvrstoćom i izdržljivošću, ne boji se nikakvih klimatskih uvjeta. Predmeti interijera izrađeni od vodenog zumbula također su izdržljivi, također su vrlo izdržljivi, osim toga, takav pleteni namještaj odlikuje se elegancijom i gracioznošću.

Pleteni detalji općenito su zaštitni znak kolonijalnog stila. Štoviše, uopće nije potrebno da je sav namještaj u potpunosti pleten, dovoljno je umetaka koji se koriste u ukrašavanju. Radi praktičnosti i udobnosti, na sofe i fotelje pričvršćeni su brojni mekani jastuci s navlakama od materijala s biljnim uzorkom ili prirodnim platnom.

Shema boja namještaja odabrana je tamna, za razliku od svijetlih zidova, učinak teksture i oblika je pojačan, a izgleda vrlo egzotično. Opći tonovi sobe preferiraju se prirodni, prirodni-terakota, oker, maslina, boja ostarjelog drveta.

Svijetle i zasićene boje apsolutno su neprihvatljive za ukrašavanje zidova, bijele ili pastelne nijanse prikladnije su za kolonijalni stil, dopuštena je kombinacija s opekom ili kamenom, bambusom, drvetom.

Maslinova dnevna soba u kolonijalnom stilu

Široka ploča od bijelog ili obojenog hrasta, opeke, grubog kamena ili keramičkih pločica koja ih imitira dobro je pogodna za podove. Na vrhu se postavlja veliki tepih sa svijetlim cvjetnim ili geometrijskim uzorkom, prostirkama, vezenim tepihom

Ne podcjenjujte i pribor pletene putne košare i koferi, drvene škrinje, torbe koje ne samo da stvaraju stil, već su i vrlo funkcionalne za pohranu, svijećnjake, rezbarene tanjure, figurice od drveta i Bjelokosti. U unutrašnjosti će biti potpuno korisne žive biljke-paprat, palme, egzotično cvijeće, debla bambusa, u velikim glinenim posudama.

Kolonijalni stil prilično je blizak modernom čovjeku zbog svog eklekticizma, a egzotika i neobični suveniri donose raznolikost i svježe note u svjetonazor. Ovaj stil je dobar za stambene prostore i za uređenje klubova i restorana.

Zanimljiv interijer: Kreativno nadahnuto brazilskom kulturom: originalna umjetnička instalacija umjetnice Carmen Miranda, Porto Alegre

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: