Kočija: utilitarna zgrada iz ne tako daleke prošlosti

Vanjski dio zgrade s kočijom

U doba konjskog prijevoza kočije su bile odvojene građevine smještene na teritoriju privatnih farmi. Iz naziva proizlazi da su korišteni kao natkrivena parkirališta za kočije, kočije i vagone.

Često je iznad same staje bila postavljena mala soba u kojoj su kočijaši mogli živjeti ili se nalaziti na odmoru. U SAD – u i Velikoj Britaniji postojeće zgrade bivših kočija obično se pretvaraju u garaže. U nekim su slučajevima obnovljeni u zasebnu stambenu jedinicu koja ni na koji način nije povezana sa skladištenjem vozila.

Općenito, kočije su građene istodobno s ostatkom zgrada na gradilištu i bile su skraćene verzije glavnih stambenih građevina.

Proširenje kuće kočije

Pogledajte sličan dizajn: Originalni lonci za cvijeće za vaš interijer s interneta

Kočije izgrađene na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, poput one koja se nalazi na parceli Martinove kuće koju je projektirao Frank Lloid right, doista su se koristile za skladištenje konjskih zaprega i često su bile uz konjske staje.

Kočija od opeke

Arhitekti su radije postavljali kočije iza stambenih zgrada, u stražnjem dijelu dvorišta, ali su nužno uzimali u obzir mjesto prilaza.

Kočija kod kuće

Zbog fizičke udaljenosti od stambenih objekata, neke kočije imaju ulaz izravno s ulice. Fotografija prikazuje modernu dvoetažnu garažu u Britanskoj Kolumbiji, izgrađenu na istoj parceli kao i kuća s početka 20. stoljeća. Sam arhitekt ovu zgradu naziva "remakeom kočije".

Dvokatna kočija

U Kanadi slične strukture postaju sve popularnije pod imenom koje se može prevesti kao "prilazna kuća" (vjerojatno u odnosu na mjesto na prilazu iza glavne zgrade).

Crvena kočija

Zanimljiv interijer: Strop Katedrale: originalna ideja za vaš dom

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: