Dizajn namještaja u stilu Memphisa

Dizajn namještaja u stilu Memphisa u unutrašnjosti

Memphis je skupina dizajnera namještaja koju vodi Ettore Sottsass. Nakon svog debija 1981. godine, stekla je popularnost kao postmodernistički pokret.

Jasper Morrison sjeća se trenutka kada je došao na jednu od izložbi u Milanu i vidio kaos. Amorfni i kaotični komadi stvorili su prostor oko njega. Bio je zapanjen. I shvatio da i on mora stvoriti nešto što će biti još jedinstvenije i ekscentričnije. Ova odluka označila je početak njegovog novog projekta.

Ettore Sottsass, nadahnut svojim idejama, okupio je poznate arhitekte u nadi da će stvoriti tvrtku.

Dizajn namještaja u stilu Memphisa u unutrašnjosti svijetle sobe

Nakon samo nekoliko mjeseci, u portfelju grupe bilo je više od stotinu skica namještaja, svjetiljki i keramike. Nisu postavljena ograničenja za izvršenje predmeta.

Pogledajte sličan dizajn: Kako ukrasiti pod. 35 fotografija koje će proširiti vaš koncept završne obrade poda

Oblici, nijanse, stil i dekor mogli bi biti što god želite. I to je bio osnovni princip koji je vodio kolektiv u svom radu. Njihove kreacije, često izrađene od organskih materijala, odlikovale su se blistavim bojama i kreativnim obrisima.

Dizajn namještaja u stilu Memphisa u unutrašnjosti: višebojna fotelja

Predmeti interijera također su stvoreni od industrijskih materijala-stakla — šperploče, neonskih cijevi i pocinčanih metalnih limova sa svijetlim bojama, uzorcima i sjajem. Memphis je postao prava glupost u svijetu dizajna. Ljudi su je ili odlučno odbacili ili su se pridružili njezinim članovima, želeći sudjelovati u stvaranju remek-djela.

Vođa grupe je govorio:

To nije način razvoja mode, to je samo opcija koju nudimo.

Njihov je rad bio senzacionalan. Svi su bili inspirirani hrabrom grafikom i hipi kulturom. Novinari su se odmah zainteresirali za to. Pokušali su kombinirati neskladne pojave – duboki romantizam i trenutnu pop kulturu, što je malo tko uspio.

Dizajn namještaja u stilu Memphisa: police i fotelje

Zanimljiv interijer: Kuće u američkom četverokutnom stilu: jednostavnost dostupna svima

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: