Atrij: arhitektonski sjaj na otvorenom

Atrij na terasi

Atrij je poseban unutarnji prostor zgrade koji ima otvoreni ili ostakljeni krov. Omogućuje prodor prirodnog svjetla, poboljšava cirkulaciju zraka i uspostavlja estetsku vezu između interijera i vanjskog krajolika.

Koncept nam je došao iz starog Rima, gdje je atrij bio središnji dio stana, koji je bio svjetlosno dvorište kroz koje je bilo moguće doći iz jednog dijela kuće u drugi.

U današnje vrijeme po talo je vrlo popularno podizati vjetlo ne trukture u javnim i polovnim zgradama — u trgovačkim centrima, knjižnicama, hotelima itd. d. Ali danas ćemo vam reći o značajkama i svojstvima atrijskih struktura u modernom životnom prostoru.

Budući da je moćan vodič prirodnog svjetla, atrij omogućuje povećanje energetske učinkovitosti kuće.

Stablo koje raste u atriju

Pogledajte sličan dizajn: 20 stilskih i modernih ideja za bojanje poda — dajte ekspresivnost podlozi interijera

Kretanje zračnih struja provodi se kroz atrij, zahvaljujući čemu atmosfera u kući postaje zdravija. Veličina najsvjetlije strukture u ovom slučaju nije bitna.

Predsoblje s atrijem

Mnoge građevine podignute prema nacrtima tvrtke Joseph Eichler imaju atrije. Interakcija unutarnjeg i vanjskog okruženja bila je ključni aspekt njegove arhitektonske koncepcije, čiji je cilj promicanje suvremenog dizajna masama. Inače, u davna vremena atriji su bili najokićenije prostorije kuće.

Ljetna terasa na otvorenom

Atrij je u pravilu pravokutna soba s 4 zida, ali ponekad arhitekti stvaraju njegovu sličnost u stambenim zgradama, koristeći linearne elemente i velike stropne prozore.

Ukrasni vrt s atrijem

Unutar atrija može se postaviti vrt. Nakon proučavanja teorije i malo eksperimentiranja, svaki će vlasnik kuće moći odabrati biljke kojima će tamo biti ugodno.

Zeleni kutak s atrijem

Zanimljiv interijer: Kupola: slikoviti element jedinstvenog dizajna

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: