Arhitekti koji su raznijeli Britanski konzervativizam

Projekt hodajući grad iz Arkigrama

Arkigram – skupina arhitekata koja je imala velik utjecaj na razvoj arhitekture u postmodernom razdoblju. Početkom 60-ih stvorili su ga mladi londonski arhitekti Vorren Chock, Ron Herron, Denis Crompton, Michael Uebb i David Green, na čelu s Peterom Cookom.

Arhitekt Peter Cook

Prvo je stvoren časopis "Ipino" u kojem su mladi ljudi propagirali ideje arhitektonske avangarde svojim fluidnim, razigranim i dinamičnim oblicima.

U početku je časopis izlazio kao bilten ispunjen greeneovim pjesmama i skicama Cookeovih i Uebbovih arhitektonskih projekata. U svojim bilješkama članovi benda izrazili su frustraciju konzervativizmom britanske arhitekture, vjerujući da bi svako doba trebalo imati svoje lice oblikovano urbanim krajolikom.

Magazin"Internet"

Pogledajte sličan dizajn: Cijena popularnosti na društvenim mrežama: videoisječak Adama Zapadnog Bro-a na TV kanalu.tv

Urednik časopisa David Green napisao je da bi novi krug u arhitekturi trebao biti u korelaciji s novim oblicima, jer su moderni ljudi, prema njegovom mišljenju, dostupni tehnologijama za davanje potrebnih obrisa plastici, proizvodnji balona bilo koje veličine i proizvodnji svih vrsta čeličnih konstrukcija. 

Bilo je to vrijeme dramatičnih promjena i neviđenog tehnološkog napretka. Izumljen je fotokopirni stroj i laserski hologram. A arhitekti su se odvažili razvijati vlastite ideje ne samo na stranicama časopisa, već i u primijenjenoj arhitekturi.

Mladi ljudi, puni entuzijazma, stvorili su takve senzacionalne projekte kao što su plag-in-Grad (1964), grad koji hoda (1964), Grad instance, ali jedini ostvareni dizajn koji u potpunosti utjelovljuje ideje grupe smatra se zgrada Kunsthaus u gradu Grazu, Austrija (2003).

Projekt urbane strukture" plug-in-Grad "grupe " Arkigrem"

Do kasnih 1960-ih, Magazin Ipasine izlazio je u nakladi od nekoliko tisuća primjeraka i objavljivao nova djela. 1969. bend je pobijedio na natječaju za dizajn zabavnog centra u Monte Carlu.

Glavna ideja "Arkigrama" je zamisliti grad ne kao arhitektonski sustav, već kao skup različitih struktura koje ujedinjuju ljude koji u njemu žive.

Skupina "Arkigram" i njezin časopis značajno su utjecali ne samo na razvoj teorije arhitekture, već su postali i osnova za stvaranje novih, fantastičnih koncepata i ideja u izgradnji zgrada. Pod utjecajem ideja ove kreativne udruge pojavile su se svijetle, moderne zgrade, koncepti takozvanih gotovih modula koje je kupac mogao odabrati i uključiti u strukturu.

Zanimljiv interijer: Velika ostavština Gilesa Gilberta Scotta

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: