Alessandro Mendini. Alessandro Mendini. Arhitekt, dizajner, umjetnički kritičar, povjesničar i teoretičar dizajna. Ironičan pristup trivijalnim temama

Dizajner Alessandro Mendini

Dao je ogroman doprinos modernoj umjetnosti, a mnoga njegova djela nalaze se u muzejima i zbirkama širom svijeta. Kao dizajner, arhitekt, kritičar i teoretičar, postao je jedna od istaknutih ličnosti "novog dizajna".

Osjetivši suptilno i razumijevajući samu bit dizajna, postaje urednik i tvorac nekoliko popularnih arhitektonskih časopisa, kao npr .

S njegovim imenom često se povezuje takav koncept kao "re-design". Njegova glavna ideja bila je da su klasični modeli namještaja dobili novi život svijetlim, neobičnim preinakama. Tako se laganom Mendinijevom rukom transformirala stolica Toneta, koja se iz strogog promijenila u veseliji objekt.

Akcijske figure Alessandra Mendinija

Banalni dizajn još je jedna od ideja majstora koja karakterizira kulturnu prazninu i ravnodušnost industrijskog društva. Za njegovu provedbu uzet je apsolutno običan komad namještaja, čija je banalnost pojačana korištenjem pretencioznih shema boja, poput šarene presvlake stolice "Proust".

Stolica Alessandra Mendinija

Najprodavanija kolekcija bila je serija "Anna", koja je postigla nevjerojatan uspjeh 90-ih. Da bi ga stvorio, koristio je uobičajene kuhinjske uređaje: vadičepe, mjerače vremena, žlice, koje je objedinila jedna stvar-slika uvjetnog ženskog lica.

Pogledajte sličan dizajn: Ruslan Hasanov: tekuća grafika na glazbenoj pozadini u Odisejevim nogama

Dekoracija zida Alessandra Mendinija

Otvorivši studio "Atelier Mendini" s bratom, okreće se arhitekturi. Među značajne građevine majstora mogu se ubrojiti Rajski toranj u Hirošimi i Muzej Groninger u Nizozemskoj. Da bi stvorio svoje nevjerojatne ansamble, često pribjegava pomoći svojih eminentnih kolega dizajnera.

Dekoracija zidova crvenim bojama Alessandra Mendinija

Kuhinjski namještaj Alessandra Mendinija

Radni kuhinjski prostor Alessandra Mendinija

Zidne police u kuhinji Alessandra Mendinija

Ukrasni predmet Alessandra Mendinija

Višebojni sat Alessandra Mendinija

Svojom jedinstvenom preradom klasičnog namještaja i namještaja, Mendini je dao ogroman doprinos postmodernoj struji, postavši jedan od njegovih vođa.

Jedinstveni ukrasni predmet Alessandra Mendinija

Vijugavi oblik ukrasnog predmeta Alessandra Mendinija

Zanimljiv interijer: Alvar Aalto. Alvar Aalto. Arhitekt i industrijski dizajner. Rođenje skandinavskog stila. I. Dio. Arhitektura

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: