13 genijalnih načina da se niski strop čini višim

Bijela spavaća soba s crvenim naglascima

Vlasnici kuća s relativno niskim stropovima ili s podrumskim sobama najvjerojatnije su više puta razmišljali o tome kako vizualno povećati njihovu visinu. Posebno za svoje čitatelje Muzej Dizajna predstavlja 13 jednostavnih načina za postizanje ovog učinka.

Postoji mnogo vrsta prostora s takvom značajkom kao što su niski stropovi. U ovom slučaju, načini na koje se može prilagoditi mogu biti apsolutno suprotni. Stoga je vrijedno razmotriti sve značajke vaše sobe prije nego što odaberete prikladno rješenje.

Arhitektonski tragovi

1. Otvoreni" kostur " stropa

Interijer kuhinje u industrijskom stilu

Ova je opcija poželjnija za ljubitelje industrijskog stila. Osim činjenice da gole komunikacije stvaraju učinak povećanog prostora, fizički se može osjetiti i dodatna visina.

2. Ugrađena rasvjetna tijela

Ugrađena svjetla u dnevnoj sobi

Kada objesite bilo koji predmet sa stropa, osjećaj da postaje niži, a cijela soba manja, samo se povećava. Kako ne biste izgubili ove dragocjene centimetre, trebali biste odabrati ugradbena svjetla koja ne zahtijevaju dodatni prostor. Usput, zidovi su prikladni za tu svrhu.

3. Uklanjanje štukature ili njezino smanjenje

Bijela dnevna soba sa svijetlim naglascima

Ključni kriterij pri odabiru ukrasnih elemenata za takve prostorije su proporcije. Stoga letvice koje strše prema dolje neće donijeti nikakvu korist, kao ni drugi slični detalji. Međutim, upotreba štukature iste nijanse kao i strop vizualno će dodati visinu.

Izbor boja

4. Boja stropa

Interijer kuhinje u bijeloj i bež boji

Bijela boja za slikanje često se odabire nesvjesno, prema zadanim postavkama. Međutim, postoje ozbiljni razlozi za takvu sklonost: soba se čini višom i svjetlijom. A za one koji svoj strop ne žele vidjeti snježno bijelim, važno je zapamtiti da bi trebao biti barem svjetliji od zidova.

Pogledajte sličan dizajn: Tradicionalni japanski stil u modernom dizajnu interijera – fotografije i primjeri

5. Granice

Isticanje granica između stropa i zida

Sjajan način da promijenite percepciju granica i psihološki dodate nekoliko centimetara visine je bojanje vrha zidova bojom koja je korištena za strop.

6. Sjajni premaz

Sjajni stropni premaz u blagovaonici

Odraz svjetla i svih predmeta ne samo da će ukrasiti sobu, već će i izgledati više. Maksimalni učinak može se postići zrcalnim stropovima, stvarajući osjećaj beskonačnosti prostora.

7. Mat završna obrada

Mat zidni ukras u dnevnoj sobi

Postoji i mišljenje da mat završni sloj može sakriti sve nedostatke, čineći da strop "nestane" i usredotočujući se na samu sobu.

8. Okomite pruge

Okomite pruge na zidovima u dnevnoj sobi

Sve što vas tjera da gledate prema gore (što u osnovi čine okomite pruge) vizualno povećava prostor. Štoviše, što je veći kontrast, to će efekt biti izražajniji.

Dekoracije i namještaj

9. Niski namještaj

Dnevni boravak s niskim namještajem

Kada su vodoravne linije namještaja ispod prosjeka, to stvara iluziju visokih stropova. Još jedna pozitivna točka ove trategije u prozori koji u što otvoreniji, poput.k. predmeti u sobi ne blokiraju ih.

10. Okomite crte

Okomito postavljeni dijelovi uvijek vizualno povećavaju visinu. Bilo da se radi o polici za knjige ili uokvirenim fotografijama sa slikama, one će u svakom slučaju pomoći u postizanju željenog učinka.

11. Mjesto zavjesa

Duge zavjese u prostranom dnevnom boravku

Većina ljudi, kada gledaju prozore, automatski izjednačavaju veličinu i položaj zavjesa s granicama samog prozora. Međutim, ako pričvrstite zavjese ispod stropa, čini se da je prozor mnogo veći. To ne samo da će" podići " stropove, već će i savršeno ukrasiti sobu.

12. Otvoreni prozori

Panoramski prozori u spavaćoj sobi

Uklanjanjem većine zavjesa i puštanjem, na taj način, maksimalno prirodno svjetlo, možete učiniti da se soba čini prostranijom, jer veliki prozori mogu "proširiti" bilo koji prostor.

13. Ogledala

Veliko ogledalo u spavaćoj sobi

Kada je u pitanju modeliranje prostora, na ovaj ili onaj način, projekt uključuje izvore svjetlosti ili predmete koji ga odražavaju. Optimalno rješenje može biti uporaba ogledala u tu svrhu. Smješteni uz zid ili na njemu, oni ne samo da mogu učiniti sobu svjetlijom, već i dodati nekoliko centimetara svojoj veličini.

Zanimljiv interijer: 15 praktičnih savjeta kako povećati stropove: vizualne iluzije

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: